EXCLUSIV GANDUL FINANCIAR: Valentin Ionescu, ASF: Undeva la sfârșitul acestui an vom avea un raport final privind o strategie națională a pieței de capital

EXCLUSIV GANDUL FINANCIAR: Valentin Ionescu, ASF: Undeva la sfârșitul acestui an vom avea un raport final privind o strategie națională a pieței de capital
Publicat: 25/05/2021, 11:37
Actualizat: 16/06/2021, 19:38

Valentin Ionescu, director general al Direcției Generale Asigurări din cadrul ASF și Președinte al Institutului de Studii Financiare, a declarat la Conferința digitală LIVE ”SMART INVESTMENT – Piața de Capital din România- nivelul următor”, organizată de Gandul.ro, că undeva spre sfârșitul acestui an vom avea un raport final privind o strategie națională a pieței de capital.

Există un proiect finanțat din fonduri europene, în acest sens, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară este lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul de Finanțe, în timp ce Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) este consultant.

Undeva la sfarsitul anului vom avea raportul final, deja este postat pe site-ul Autorității și al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică un prim raport al OECD – Valentin Ionescu, director general al Direcției Generale Asigurări din cadrul ASF și Președinte al Institutului de Studii Financiare.

Legat de dezvoltarea pietei de capital, Valentin Ionescu spune că ceea ce s-a întâmplat în ultimul an a scos în evidență o serie de provocări structurale pe termen lung în sectorul corporativ pe piețele de capital.

„Faza de tranziție, redresare și evoluția pe termen lung a sistemului corporativ românesc, cred eu, sunt dependente de acccesul la o gamă mai largă de opțiuni de finanțare, precum clasicele acțiuni, obligațiuni corporative, dar și o piață de capital mai dinamică. Este nevoie, în special,  de un echilibru între creditarea tradițională și accesul acestor companii la surse de finanțare prin Bursa de Valori”, a precizat Valentin Ionescu.

Toate aceste aspecte vor contribui la avansarea integrării României în sistemul financiar european, arată reprezentantul ASF.

Lichiditatea pe bursă

Un element important pentru piața de capital din România este nivelul de lichiditate de pe bursă, factor care influentează cererea investitorilor pentru acțiuni, pentru că o lichiditate mai mare reduce prima de risc a deținerii acțiunilor și crește eficiența mecanismului de formare a prețului, adaugă Valentin Ionescu.

În același timp, o piață lichidă poate contribui la atragerea ma multor emitenți. Pe de altă parte, nivelul scăzut de lichditate poate crește costul companiilor care vor să ridice capital, deoarece investitorii doresc o rentabilitate mai mare pentru a comspensa riscul de lichiditate redusă.

Deosebit de important este, însă, și gradul de înțelegere a mecanismelor de finanțare, care se pot îmbunătăți prin programe de educație financiară, și nu în ultimul rând, diversitatea instrumentelor de finanțare.

„Este foarte important ca piața de capital să se sprijine pe mai mulți piloni: pilon de retail, adică să avem investitori persoane fizice prezente la bursă, pilonul instituțional, fondurile de investiții, dar și fondurile de pensii private”, a adăugat Valentin Ionescu.

Piața de capital din România evoluează încă sub semnul multor necunoscute pentru publicul larg, deși numărul investitorilor a crescut constant, de la an la an. Prin urmare, sunt absolut necesare acțiuni în scopul educației financiare, pe cel puțin.

Conferința Gândul Financiar aduce în discuție mersul și mecanismele pieței de capital din România din anul 2021 pe data de 25 mai, de la ora 10:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat lege OBLIGATORIE pentru toată România. Se aplică din luna OCTOMBRIE 2024
Baba Neagră, desertul din Basarabia ce ar putea intra în patrimoniul UNESCO
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Proiectil de calibrul 105 mm, depistat într-o localitate din Timiș
×