EXCLUSIV/Răzvan Szilagyi, Raiffeisen Asset Management: Undeva la 10% din veniturile lunare constituie un reper sănătos legat de cât de mult să economisim și să investim într-un portofoliu

EXCLUSIV/Răzvan Szilagyi, Raiffeisen Asset Management: Undeva la 10% din veniturile lunare constituie un reper sănătos legat de cât de mult să economisim și să investim într-un portofoliu
Publicat: 26/05/2021, 16:39
Actualizat: 26/05/2021, 17:10

Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, consideră că un reper sănătos legat de cât de mult să economisim și să investim într-un portofoliu este undeva la 10% din veniturile lunare, cu observația că orizontul de timp este foarte important, pentru că riscul trebuie judecat întotdeauna în perspectivă.

Dacă vorbim de o persoană cu o vârstă între 30 și 40 de ani, de exemplu, aceasta are până la pensionare un timp de investire de 20-25 de ani, adică un orizont de timp foarte lung,

„Pot să cumăr astăzi o acțiune și nu știu ce se va întâmpla cu ea mâine, pe de altă parte, dacă ne uităm la dinamica unui portofoliu în timp, în 25 de ani văd că a avut o performanță superioară altor active, orizontul de timp este foarte important”, a declarat Răzvan Szilagyi în cadrul conferinței  digitale ”SMART INVESTMENT – Piața de Capital din România- nivelul următor”, organizată de Gândul.ro.

El spune că un asemenea demers trebuie făcut cu pași mici, pentru ca cei interesați să se obișnuiască cu ceea ce înseamnă investiția.

Putem să începem să investim în bonduri de obligațiuni, nu pentru că au risc scăzut, pe măsură ce ne obișnuim cu aceste investiții, cred că ponderea acțiunilor în portofoliu trebuie să crească, adică să mergem către fonduri de investiții care să aibă o componentă de acțiuni -Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management

Dincolo de profil și de educația financiară pe care o avem, dacă ne raportăm la o vârstă de 30 de ani, atunci că probabil acțiunile ar trebui să aibă o pondere destul de mare, chiar în jur de 7% în portofoliu, a mai spus reprezentantul băncii.

„Pensia privată, Pilonul III,  vine cu niște beneficii fiscale pe care le putem folosi, iar, pe de altă parte, fondurile de investiții au lichiditate mai mare, pot avea acces oricând la bani. Este bine să folosim toate aceste soluții pe care le avem”, a declarat Răzvan Szilagyi.

Cum se „construiește” averea

Finanțistul a vorbit și de câteva metode aflate la îndemână pentru cei care vor să-și „construiască” o avere. Chiar dacă românii sunt mai degrabă orientați către a realiza acest obectiv prin a face bani sau prin a economisi, trebuie menționat că investițiile reprezintă întotdeauna un element important. Aici intervine consultantul care are rolul de a transpune povestea de viață într-una financiară.

„Prima metodă este să facem bani, adică să lucrăm, să câștigăm banii respectivi, a doua ar fi să economisim, adică să nu cheltuim banii pe care i-am câștigat și a treia – să investim. Dacă ne gândim la ce facem cu banii, atunci îi putem cheltui, iar dacă vorbim despre ce facem la pensie sau cum ajutăm copiii îi putem lăsa moștenire sau îi putem folosi pentru evenimente sau lucuri de caritate”, a precizat Răzvan Szilagyi.

În opinia lui, bursa este o bună ocazie de a crește un portofoliu.  „Există o singură formulă care a rămas și rămâne valabilă pe termen lung: faptul că dividendele plătite de companii sunt mai mari decât cupoanele plătite la obligațiuni, care la rândul lor sunt mai mari decât dobânzile la depozitele bancare, aceasta înseamnă că dacă vrem să construim un portofoliu, avem nevoie de un instrument care să ne ofere ceva viteză pentru a ne putea îndelini obiectivele”.

Fondurile, printre cele mai versatile instrumente

Fondurile reprezintă cu siguanță o soluție pe care o putem folosi, există fonduri care au profil de risc ridicat care investesc 100% în acțiuni sau cea mai mare parte din acțiuni, la fel cum există fonduri mixte care investesc o parte în active mai riscante și o parte în altele mai puțin riscante, astfel încât profilul de risc al invesitorului să fie respectat.

„Este import sa respectăm acest profil de risc, pentru că stomacul investitorului poate să digere un anumit profil de risc și nu vrem ca atunci când ne apucăm să implementăm un plan să fim opriți de aceste evenimente care ne pot speria și ne pot face să ieșim din portofoliu, din investițiile pe care le avem. Fondurile de investiții, în opinia mea, sunt unele dintre cele mai versatile instrumente pe care un investitor le poate avea. Ele oferă flexibilitate și putem vedea că există un proces de digitalizare, de multe ori accesul este la un click distanță”,  a adăugat reprezentantul Raiffeisen.

Conferința Gândul Financiar a adus în discuție mersul și mecanismele pieței de capital din România din anul 2021, în data de 25 mai, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Starul baletului Vladimir Shklyarov a murit după ce a căzut de la un balcon. Cum...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat...