EXCLUSIV/Răzvan Szilagyi, Raiffeisen Asset Management: Undeva la 10% din veniturile lunare constituie un reper sănătos legat de cât de mult să economisim și să investim într-un portofoliu

EXCLUSIV/Răzvan Szilagyi, Raiffeisen Asset Management: Undeva la 10% din veniturile lunare constituie un reper sănătos legat de cât de mult să economisim și să investim într-un portofoliu
Publicat: 26/05/2021, 16:39
Actualizat: 26/05/2021, 17:10

Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, consideră că un reper sănătos legat de cât de mult să economisim și să investim într-un portofoliu este undeva la 10% din veniturile lunare, cu observația că orizontul de timp este foarte important, pentru că riscul trebuie judecat întotdeauna în perspectivă.

Dacă vorbim de o persoană cu o vârstă între 30 și 40 de ani, de exemplu, aceasta are până la pensionare un timp de investire de 20-25 de ani, adică un orizont de timp foarte lung,

„Pot să cumăr astăzi o acțiune și nu știu ce se va întâmpla cu ea mâine, pe de altă parte, dacă ne uităm la dinamica unui portofoliu în timp, în 25 de ani văd că a avut o performanță superioară altor active, orizontul de timp este foarte important”, a declarat Răzvan Szilagyi în cadrul conferinței  digitale ”SMART INVESTMENT – Piața de Capital din România- nivelul următor”, organizată de Gândul.ro.

El spune că un asemenea demers trebuie făcut cu pași mici, pentru ca cei interesați să se obișnuiască cu ceea ce înseamnă investiția.

Putem să începem să investim în bonduri de obligațiuni, nu pentru că au risc scăzut, pe măsură ce ne obișnuim cu aceste investiții, cred că ponderea acțiunilor în portofoliu trebuie să crească, adică să mergem către fonduri de investiții care să aibă o componentă de acțiuni -Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management

Dincolo de profil și de educația financiară pe care o avem, dacă ne raportăm la o vârstă de 30 de ani, atunci că probabil acțiunile ar trebui să aibă o pondere destul de mare, chiar în jur de 7% în portofoliu, a mai spus reprezentantul băncii.

„Pensia privată, Pilonul III,  vine cu niște beneficii fiscale pe care le putem folosi, iar, pe de altă parte, fondurile de investiții au lichiditate mai mare, pot avea acces oricând la bani. Este bine să folosim toate aceste soluții pe care le avem”, a declarat Răzvan Szilagyi.

Cum se „construiește” averea

Finanțistul a vorbit și de câteva metode aflate la îndemână pentru cei care vor să-și „construiască” o avere. Chiar dacă românii sunt mai degrabă orientați către a realiza acest obectiv prin a face bani sau prin a economisi, trebuie menționat că investițiile reprezintă întotdeauna un element important. Aici intervine consultantul care are rolul de a transpune povestea de viață într-una financiară.

„Prima metodă este să facem bani, adică să lucrăm, să câștigăm banii respectivi, a doua ar fi să economisim, adică să nu cheltuim banii pe care i-am câștigat și a treia – să investim. Dacă ne gândim la ce facem cu banii, atunci îi putem cheltui, iar dacă vorbim despre ce facem la pensie sau cum ajutăm copiii îi putem lăsa moștenire sau îi putem folosi pentru evenimente sau lucuri de caritate”, a precizat Răzvan Szilagyi.

În opinia lui, bursa este o bună ocazie de a crește un portofoliu.  „Există o singură formulă care a rămas și rămâne valabilă pe termen lung: faptul că dividendele plătite de companii sunt mai mari decât cupoanele plătite la obligațiuni, care la rândul lor sunt mai mari decât dobânzile la depozitele bancare, aceasta înseamnă că dacă vrem să construim un portofoliu, avem nevoie de un instrument care să ne ofere ceva viteză pentru a ne putea îndelini obiectivele”.

Fondurile, printre cele mai versatile instrumente

Fondurile reprezintă cu siguanță o soluție pe care o putem folosi, există fonduri care au profil de risc ridicat care investesc 100% în acțiuni sau cea mai mare parte din acțiuni, la fel cum există fonduri mixte care investesc o parte în active mai riscante și o parte în altele mai puțin riscante, astfel încât profilul de risc al invesitorului să fie respectat.

„Este import sa respectăm acest profil de risc, pentru că stomacul investitorului poate să digere un anumit profil de risc și nu vrem ca atunci când ne apucăm să implementăm un plan să fim opriți de aceste evenimente care ne pot speria și ne pot face să ieșim din portofoliu, din investițiile pe care le avem. Fondurile de investiții, în opinia mea, sunt unele dintre cele mai versatile instrumente pe care un investitor le poate avea. Ele oferă flexibilitate și putem vedea că există un proces de digitalizare, de multe ori accesul este la un click distanță”,  a adăugat reprezentantul Raiffeisen.

Conferința Gândul Financiar a adus în discuție mersul și mecanismele pieței de capital din România din anul 2021, în data de 25 mai, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de...
Bulgaria are cel mai ieftin carburant din Balcani
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Un procuror și un polițist ar fi fost martori în momentul uciderii lui Sorin Anghel...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Semnele bolii Alzheimer ar putea fi ascunse în modul în care vorbim
×