Agricover Holding a reușit să-și diversifice categoria de investitori, în urma primei emisiuni de obligațiuni la BVB, reușind să atragă de la persoane fizice, manageri, instituții financiare internaționale, până la bănci comerciale, a declarat Ștefan Bucătaru, director operațional Agricover în cadrul conferinței digitale ”SMART INVESTMENT – Piața de Capital din România- nivelul următor”, organizată de Gândul.ro.
Managerul Agricover spune că fiind vorba de un plasament privat, o primă emisiune de obligațiuni, grupul s-a adresat unei categorii mai restrânse de investitori, dar cu toate acestea, și mai ales ținând cont de dimensunea obligațiunii, s-a reușit atragerea unei baze foarte diversificate de investitori. De exemplu, un sfert din obligatiuni a fost subscris de către persoane fizice, ceea ce a fost oarecum o surpriză.
În funcție de ciclul de viață, de momentul în care se află față de anumite proiecte de investiții, companiile pot să aibă diverse nevoi de finanțare, fie cu elemente de capital, fie cu elemente de datorie.
„Important este că prin piața de capital avem această flexibilitate, putem să ne finanțăm atât cu instrumente de datorie, cât și de capital, putem face un design mai precis al modului de finanțare, a duratei sau costului căror categorii de investitori ne adresăm, astfel încât nevoile de finanțare ale companiei sau proiectului să fie bine definite”, a afirmat Ștefan Bucătaru.
O anumită structură de capital a unei companii, un optim poate să determine dacă ne îndreptăm către obligațuni sau către instrumente de capital, a mai adăugat Ștefan Bucătaru.
„În mod evident, accesând pe piețe de capital, sigur că avem în minte niște modalități complementare față de alte soluții de finanțare, fie că este vorba de clasica datorie bancară pe termen lung sau scurt, ne adresăm unor investitori instituționali sau de private equity în funcție și de proiectul de risc pe care îl avem în vedere”, a adăugat Ștefan Bucătaru.
40 milioane euro de la investitori
Agricover Holding a derulat în perioada 25 – 29 ianuarie 2021 un plasament privat prin care a atras 40 milioane euro de la investitori, în urma vânzării unui număr de 800 obligațiuni denominate în euro, cu o valoare nominală de 50.000 de euro.
Obligațiunile au fost negarantate, cu o maturitate de cinci ani și o dobândă de 3,5% pe an. Fondurile atrase prin emisiunea de obligațiuni vor fi utilizate pentru finanțarea subsidiarei Agricover Credit IFN în vederea susținerii strategiei sale de creștere, care preconizează menținerea unui ritm alert de creștere al creditării fermierilor, comparabil cu cel înregistrat anterior anului 2020.
Grupul Agricover este unul dintre cei mai importanți jucători din agribusiness-ul românesc, cu o activitate de peste 20 de ani. Cu un model de business puternic integrat și original, Agricover susține eficiența întregului lanț valoric din agricultură, oferind soluții specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din România.