Prima pagină » Gândul Financiar » GÂNDUL FINANCIAR. Ionuț Pătrăhău, SeedBlink: Avem un potențial uriaș, iar la sfârșitul anului viitor trebuie să fim cu-adevărat o firmă globală

GÂNDUL FINANCIAR. Ionuț Pătrăhău, SeedBlink: Avem un potențial uriaș, iar la sfârșitul anului viitor trebuie să fim cu-adevărat o firmă globală

Platforma de equity crowdfunding SeedBlink, cea mai mare din Europa de Sud-Est, ca volum de finanțare și număr de start up-uri finanțate, și-a propus, după primul an de finanțare, să devină o firmă globală, care să listeze companii exclusiv din tehnologie, atât românești, cât și din afara țării, cu investitori din toată lumea, a anunțat Ionuț Pătrăhău, co-fondator și Chief Innovation Officer al SeedBlink, în cadrul emisiunii GÂNDUL FINANCIAR.

Democratizarea investițiilor pentru dezvoltarea mediului antreprenorial inovator este scopul platformei SeedBlink, care, la doar un an de la momentul lansării, și într-o perioadă afectată de pandemie, a susținut 26 de start-up-uri inovative să obțină finanțăricare însumează peste patru milioane de euro, de la o comunitate de peste 2.000 de investitori.

SeedBlink a finanțat 40% din ecosistemul de afaceri românesc

Equity crowdfunding, tradus ca finanțare participativă, este un alt mod de a investi, în care un finanțator contribuie cu o sumă în schimbul unei părți a afacerii listate. Nu garatează succesul, însă permite ca decizia să îi aparțină celui care deține banii, pe baza informațiilor puse la dispoziție pe platformă și nu unui administrator de fond, a explicat Ionuț Pătrăhău, co-fondator și Chief Innovation Officer SeedBlink, la GÂNDUL FINANCIAR LIVE.

Equity crowdfunding este o formă de democratizare a investițiilor, pentru că până acum un an, oamenii normali nu puteau să investească în start-up-uri tehnologice pentru că nu aveau un pipeline (bază de date/platformă – n.r.), în primul rând. Pe de altă parte, nu știau cine are nevoie de finanțare ori nu aveau banii necesari, destul de mulți, pe care să îi investească.

Dacă până în 2019 un investitor interesat de un start up avea nevoie de cel puțin 5.000 – 10.000 de euro, acum pragul de intrare este de 2.500 euro. Oricine este interesat intră, se uită, vede amănuntele și decide dacă investească sau nu. „Urmează un proces eminamente digital, nici nu ne vedem cu oamenii, prin care ei ajung să devină asociații unui SPV (Special Purpose Vehicle – vehicul special de investiții trad.), ai unui SRL, SRL care investește în compania-target”, a explicat co-fondatorul SeedBlink.

În principiu este un proces simplu, o dovadă în acest sens fiind faptul că, potrivit lui Ionuț Pătrăhău, au fost finanțate 40% din deal-urile din ecosistemul românesc și, ca valoare, aproximativ 32%.

Decizia de a investi în nu ține doar de profit, ci este și o investiție emoțională, este de părere fostul bancher. Îm principiu investițiile erau realizate în sistem de fond, adică oamenii bogați de până acum, puneau banii toți la un loc, câteva milioane – 20, 30, 50, și un adminsitrator de fond administra banii. „Vorbim despre fondurile închise de investiții, modul în care oamenii bogați puteau să investească, dar decizia de investiție o lua administratorul de fond, nu omul care avea banii”, a explicat co-fondatorul SeedBlink.

Lucrurile sunt radical schimbate în cazul crowfunding-ului: decizia de investiție o ia direct investitorul, analizând dacă compania e bună sau rea, își creează un portofoliu de 10 – 20 de companii, așa cum vrea el.

„My Portofolio” este produsul care întregește platforma

Bazat pe succesul din ultimul an, SeedBlink, care se definește în prezent drept cea mai mare platformă de equity crowdfunding (finanțare participativă) din Europa de Sud-Est, atât din punctul de vedere al sumelor tranzacționate, își propune să devină o companie cu adevărat globală.

„Astăzi tocmai am lansat rebrandindul platformei, rebranding-ul SeedBlink și mai mult, am lansat un produs care valorează cam jumătate din platformă, care se numește My Portofolio, și în care fiecare investitor poate să vadă exact ce a investit prin intermediul SeedBlink, ce a investit în SPV, ce are SPV-ul în companie, ce are el indirect în companie, poate să își vadă randamente, poate să își facă o socoteală pe tot portofoliul, poate să socotească banii pe care să îi investească de acum încolo. În principiu este un lucru care lipsea foarte mult, puteam să spunem că aveam doar jumătate din platformă, acum o avem întreagă, încă este în variantă beta dar funcționează în cea mai mare parte”, a detaliat co-fondatorul SeedBlink.

„Odată cu această transformare ne-am hotărât că nu mai vrem să ne promovăm ca cea mai mare platformă din Sud-Estul Europei, deși suntem, nu mai e nimeni așa important, mai sunt doar niște inițiative mai mici, ci să fim acea platformă care investește în Tech Start-ups all over the world. Deci nu contează de unde vin investitorii, astăzi avem deja 12 țări din care avem investitori, care au investit deja în companii din platformă. În viitor vrem să avem exclusiv companii din tehnologie, pentru că la asta ne și pricepem. Nu vor mai fi doar start-upuri din România, tocmai am listat un start-up din UK, listăm unul din Danemarca. Deja sunt foarte mulți investitori care vin din afara țării. În principiu ne poziționăm ca acea platformă de crowdinvesting globală, în principiu oricine poate să vină să investească”, a spus Ionuț Pătrăhău.

Potențialul ăsta nu vine de două ori, e un tren care vine și care pleacă

Este un moment în care a vorbi de succes pare lipsă de modestie, admite co-fondatorul SeedBlink, dar oportunitățile trebuie valorificate pentru a dezvolta ecosistemul inovator.

„Îmi pare foarte rău pentru cea mai mare parte a economiei care suferă astăzi și ar trebui să fiu modest și să nu vorbesc atât de mult despre succes, însă din păcate sau din fericire și pe noi ne-a luat succesul prin surprindere”, a menționat Ionuț Pătrăhău, la GÂNDUL FINANCIAR.

Acesta a subliniat faptul că există un potențial uriaș sub noi, resurse pe care astăzi nu le avem, sigur, dar încercăm să le punem la lucru, să le asamblăm, să menținem un anumit echilibru, fructificând acest potențial care nu vine de două ori, e un tren care vine și care pleacă și dacă nu ne bucurăm noi de el, se vor bucura alții, a adăugat acesta.

La începutul anului viitor, SeedBlink va ridica o nouă rundă de finanțare, probabil de câteva milioane euro, prin care vizează consolidarea. Obiectivul declarat al echipei SeedBlink este ca, până la sfârșitul anului viitor să se transforme într-o companie globală, care listează și firme românești și din afara României, cu investitori de toate naționalitățile și toate categoriile. „Creșterea noastră să fie descătușată și să putem merge mai departe către dezvoltarea acestui ecosistem cel puțin din regiune și din Europa”, a conchis Ionuț Pătrăhău.

Urmăriți Intervenția integrală a co-fondatorului SeedBlik în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, transmisă pe Gândul.ro și contul de Facebook:

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele