Cât de poluat este aerul în România? O televiziune românească va avea o rubrică zilnică despre calitatea aerului din București și din principalele orașe ale țării
O televiziune autohtonă propune o rubrică inedită pentru România. B1 TV va avea, începând cu 27 iulie, o pastilă de câteva minute în care va fi prezentată calitatea aerului din Capitală și din alte câteva orașe din țară.
Rubrica va fi difuzată de trei ori pe zi
Noua rubrică este realizată împreună cu Airly, prima rețea independentă de măsurare a nivelului poluării din aer din România.
Potrivit B1 TV, informațiile despre calitatea aerului vor fi difuzate în fiecare zi, la orele 12:50, 15:50 și 20:50. Datele prezentate vor fi cele din timp real. La ultima rubrică, cea de la 20:50, va fi difuzată și o prognoză pentru ziua următoare.
Comisia Europeană se așteaptă ca autoritățile române să îmbunătățească calitatea aerului din București
Comisia Europeană se așteaptă ca autoritățile române să ia toate măsurile necesare pentru a se conforma cu decizia Curții Europene de Justiție privind depășirea valorilor de poluare a aerului cu PM10 în București. Executivul european vrea ca România să se conformeze legislației UE din acest domeniu și să îmbunătățească calitatea aerului, potrivit Digi 24.ro.
Comisia a luat act de decizia Curții Europene de Justiție (din cazul C-638/18), care concluzionează că România a depășit din 2007 în mod constant valorile atât pentru limita zilnică cât și limita anuală a particulelor de PM10 în București. Curtea mai arată că România nu s-a conformat cu obligațiile sale de a adopta și implementa planurile de calitate a aerului pentru reducerea pe cât posibil a perioadelor de depășiri în București.
Curtea astfel reconfirmă neregulile pentru care Comisia a deschis un caz de infringement împotriva României.
Acum, Comisia se așteaptă ca autoritățile române să ia toate măsurile necesare pentru a se conforma cu decizia Curții și obligațiile din legislația UE. Uniunea a dezvoltat în ultimele trei decenii un Pachet de politici pentru un aer curat, ce are ca scop protejarea sănătății cetățenilor prin stabilirea standardelor de calitate a aerului, reducerea poluării aerului și reglementarea surselor importante de poluare.