Prima pagină » Gândul Green » Ce sunt numerele verzi de înmatriculare și câți lei costă un set

Ce sunt numerele verzi de înmatriculare și câți lei costă un set

Ce sunt numerele verzi de înmatriculare și câți lei costă un set
Ce sunt numerele verzi de înmatriculare și câți lei costă un set / Sursa foto: Facebook

Numerele verzi pot fi acordate numai vehiculelor cu emisii zero de dioxid de carbon, adică mașinilor pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Persoanele care doresc să își înmatriculeze autovehiculele „verzi” sau să schimbe numerele actuale cu cele verzi, trebuie să solicite aceste numere de înmatriculare la ghișeu, odată cu depunerea actelor.

Taxa în cuantumul sumei de 40 lei/set (numere la rând) sau 85 lei (numere preferențiale) se poate achita în numerar la CEC, Trezorerie, oficiile poștale sau prin intermediul platformei ghișeul.ro.

Eliberarea numerelor verzi se face doar la solicitarea expresă a deținătorilor de vehicule care îndeplinesc condițiile.

Mașinile cu emisii zero ar urma să primească numere verzi

Sursa foto: Shutterstock

Ce beneficii vor avea posesorii de numere verzi

Potrivit ministrului Mediului, posesorii de numere verzi ar urma să aibă beneficii precum parcare gratuită, acces în zonele desemnate ca fiind zone cu emisii reduse sau reduceri de taxe.

„Numerele de înmatriculare dedicate maşinilor nepoluante vor funcţiona ca un paşaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară şi vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilităţi celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe şi impozite. Autorităţile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Tánczos Barna, la finalul lunii aprilie.

În România sunt înmatriculate 17.000 de vehicule electrice.

Conform statisticilor DRPCIV, parcul auto național era format, la 31 decembrie 2021, din 9.661.483 vehicule, de la mopede la tractoare și remorci, dintre care 7.611.039 autoturisme.

Din total, în București erau 1.535.310 vehicule, de la mopede la tractoare și remorci, dintre care 1.227.038

La 31 decembrie 2020 erau 8.065.868 de deținători de permise de conducere, potrivit datelor DRPCIV.

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO Green Ambalaje, prima companie din România care va colecta deșeurile cu mașini electrice

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele