De la raft în farfurie. Despre preferințele consumatorilor români pentru produse ecologice locale

De la raft în farfurie. Despre preferințele consumatorilor români pentru produse ecologice locale

Un număr din ce în ce mai mare de producători și consumatori nemulțumiți de sistemul de producție, prelucrare și distribuție pe scară largă a alimentelor sunt în căutarea unei alternative pentru restabilirea piețelor alimentare locale.  Rezultatele unei cercetări realizate în România au arătat că în jur de 65% dintre respondenți preferă alimentele produse local față de cele din alte surse naționale. Cu toate acestea, în jur de 70% din produsele alimentare de pe rafturile magazinelor din țara noastră provin din import.

În lucrarea Scutecele naţiunii şi hainele împăratului, Vintilă Mihăilescu (2013) remarca faptul că pentru cumpărător eticheta de ”produs local” are semnificația de valoare adăugată, căci ea – spune autorul – amintește de gustul natural, autentic, de aromele copilăriei, prezente adânc în inconștientul colectiv.

Luând în considerare asemănările considerabile dintre alimentelor ecologice și cele convenționale în ceea ce privește modul de ambalare, transportul și valabilitatea, promovarea unei agriculturi ecologice nu este suficientă pentru o dezvoltare durabilă. De aceea, alimentele ecologice produse local pot reprezenta o soluție în acest sens.

Produsele alimentare ecologice, considerate mai sigure și mai nutritive

În studii și în practică, adesea, producția alimentară obținută pe plan local a fost sugerată ca încadrându-se într-un model de consum durabil datorită unei serii de motive economice, sociale și de mediu.

Într-un sondaj în care respondenții britanici au fost întrebați de ce achiziționează alimente ecologice locale, cea mai comună motivație a fost că produsele alimentare ecologice erau considerate mai sigure și mai nutritive. Al doilea cel mai frecvent motiv a fost protecția mediului (de exemplu, în ceea ce privește deșeurile de ambalaje, mai puține îngrășăminte, scurtarea distanței de transport) și, în al treilea rând, motivul a fost sprijinirea economiei locale și a comunității, notează dr. Ruxandra Malina Petrescu-Mag pentru Infoclima.

Alte studii au sugerat că alimentele ecologice sunt consumate din dorința de a avea o dietă și un stil de viață sănătoase. Conform unui raport din 2018, dintre cetățenii europeni intervievați, români sunt cei mai mulți care au declarant că doresc să consume produse locale.

Ponderea respondenților care preferă să mănânce alimente produse local în anumite țări europene, în septembrie 2018 (albastru – acord; negru – dezacord; gri – nu știu)

Cu toate acestea, în mai 2021, un secretar de stat din Ministerul Agriculturii declara că în jur de 70% din produsele alimentare de pe rafturile magazinelor din România provin din import.

De unde am prefera să vină alimentele pe masa noastră?

Rezultatele unei cercetări realizate pe un eșantion de 424 de consumatori români au arătat 65% dintre respondenți preferă alimentele produse local față de cele din alte surse naționale. De asemenea, 77% din eșantion preferă alimentele din România față de cele din alte țări ale UE și 62% preferă produsele europene față de cele din restul lumii.

Această preferință a fost transpusă în comportamentul de cumpărare pentru produsele alimentare ecologice necertificate.

  • Astfel, două treimi dintre respondenți au consumat alimente ecologice de origine românească comparativ cu doar 3% care au cumpărat produse străine.
  • În ceea ce privește alimentele ecologice certificate, sondajul a arătat că un procent ridicat (50%) de respondenți nu au cunoștințe legate de sursa alimentelor lor.

Cu toate acestea, în conformitate cu preferința menționată mai sus, s-a observat că de trei ori mai mulți respondenți au consumat alimentele autohtone certificate comparativ cu alimente străine certificate.

În România, agricultura ecologică poate deveni o opțiune foarte atractivă

Ponderea relativ ridicată a respondenților indiferenți față de locul producției oferă șansa de a atrage mai mulți furnizori de alimente produse local, ”mai aproape de consumatori”. Cu toate acestea, o investigație mai profundă a motivelor lipsei de preferință se dovedește necesară. Aducerea laolaltă a preferințelor consumatorilor pentru ”alimentele locale” și ”alimentele ecologice” sub forma ”alimentelor ecologice locale” intensifică efectele benefice ale modelului de consum asupra mediului.

Rezultatele studiului avansează ideea că promovarea conceptului de localizare mai apropiată poate reprezenta o oportunitate neexplorată pentru oamenii de afaceri interesați de piața românească.

În România, agricultura ecologică poate deveni o opțiune foarte atractivă, atât pentru investitori, cât și pentru consumatori, datorită caracteristicilor specifice țării:

  • o suprafață agricolă mare de aproximativ 14,7 milioane de hectare;
  • condiții favorabile de mediu, cum ar fi cele climatice și pedologice;
  • reducerea poluării industriale; existența soiurilor locale și a activităților agricole tradiționale;
  • și existența unei mari părți din populație care locuiește în mediul rural.

Este necesar să se dezvolte și să se pună în aplicare noi abordări și practici care să ofere stimulente pentru consumul de alimente ecologice produse local. La rândul său, acest lucru necesită eforturi mai extinse și o implicare mai mare din partea celor care se dedică cercetării comportamentul consumatorului pentru a aprofunda înțelegerea relațiilor dintre localizarea producției și consumul de alimente ecologice.

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri