Enzima care ar reduce emisiile de metan biogenic cu peste 80% și rolul esențial al algelor roșii

Enzima care ar reduce emisiile de metan biogenic cu peste 80% și rolul esențial al algelor roșii
Enzima care ar reduce emisiile de metan biogenic cu peste 80% și rolul esențial al algelor roșii / Foto - Infoclima
Publicat: 15/04/2021, 11:00
Actualizat: 15/04/2021, 11:02

În industria agriculturii, bovinele reprezintă cea mai mare pondere a emisiilor de gaze de seră. Potrivit specialiștilor, este tipul de gaz de seră emis care reprezintă o problemă semnificativă pe termen scurt și mediu. Metanul biogenic – care are caracteristici diferite față de cel fosil – este de 28 de ori mai potent decât dioxidul de carbon.

Metanul biogenic poate rămâne în atmosfera pentru o perioadă de aproximativ 12 ani. Datorită faptului ca este parte a ciclului de carbon biogenic, metanul biogenic ajunge, în ultimă instanță, să fie carbon reciclat. Concluzia este că vacile și bovinele, în general, reprezintă o sursă majoră a unui gaz de seră extrem de potent cu o durată de viață de peste un deceniu.

O vacă poate emite în jur de 100 kg de metan anual în urma digestiei, ceea ce – raportat la numărul de bovine (în jur de 1.5 miliarde) la nivel global – duce la emisii a circa 150 milioane de tone de metan. Având în vedere potența crescută a metanului raportat la carbon (de circa 28 ori), putem vorbi de emisii echivalent a circa 4.2 miliarde tone de CO2.

Prin comparație, în 2019, industria aviației – una din cele mai poluante ramuri ale transportului – era responsabilă pentru emiterea a 915 milioane de tone CO2.

O algă roșie (Asparagopsis armata) ar putea contribui la procesul de digestie al bovinelor printr-o enzimă ce ar reduce emisiile de metan biogenic cu peste 80%, relatează un studiu publicat în luna martie a acestui an. Acest lucru ar putea avea un impact major având în vedere că bovinele reprezintă cel mai mare poluator în industria alimentară.

1.468 miliarde de vaci și viței la nivel global

La nivel global sunt în jur de 1.468 miliarde de vaci și viței, Brazilia având o mare pondere (cu peste 200 de milioane), urmată de India (189 milioane) și China (peste 113 milioane).

104 țări aveau peste 1 milion de capete, România situându-se pe locul 82, cu puțin peste 2 milioane.

  • Brazilia – exportul de carne de vită și industria bovinelor per total reprezintă 8.5% din PIB-ul țării. Însă în Brazilia această industrie prezintă două provocări. În primul rând sunt cantități enorme de metan biogenic emise. Crescutul excesiv al vitelor în Brazilia este considerat responsabil pentru 80% din defrișările masive în zona pădurilor Amazonului, fapt ce reprezintă o problema majoră de securitate națională atât în Brazilia cât și la nivel global, ținând cont de impactul incendiilor devastatoare din Amazon în 2019, notează Vlad-Radu Zamfira pentru Infoclima.
  • India – deși numărul bovinelor este mai mic decât cel din Brazilia, datorită contextului cultural acestea au o durata de viață mai îndelungată. Această situație rezultă în ani suplimentari în care animalele vor emite sute de kilograme de metan anual.
  • China – creșterea constantă a populației de asemenea rezultă în creșterea cererii de hrană, bovinele reprezentând o resursă principală a agriculturii chinezești. Ermias Kebreab, profesor în zootehnie, declara că până în 2050 în Asia cererea pentru carne de vită va crește cu 300%.
  • Uniunea Europeană – conform unei analize a celor de la Greenpeace creșterea animalelor și a bovinelor (inclusiv al impactului hranei lor)  produc mai multe gaze de seră decât toate mașinile (cu masa de sub 3.5 tone) din întreaga uniune.

68% din terenurile agricole la nivel global sunt folosite pentru creșterea animalelor

Activiștii pentru drepturile animalelor de-a lungul ultimelor decenii au insistat pentru eliminarea cărnii roșii (în principal de vita) din alimentatie, iar conform unui studiu al celor de la BBC impactul reducerii numărului de animale crescute ar fi semnificativ, ținând cont că 68% din terenurile agricole la nivel global sunt folosite pentru creșterea animalelor.

Un scenariu pur ipotetic ar sugera că dacă fiecare persoană ar deveni vegetariană până în 2050 emisiile din agricultură și legate de industria hranei ar scădea cu peste 60%.

Desigur putem avea un impact și la nivel individual reducând consumul excesiv de carne roșie care poate fi dăunător pe termen lung pentru sănătatea noastră dar și a planetei. Câțiva pași pot fi făcuți in aceasta privință pentru a reduce sau chiar elimina consumul de carne roșie.

În prima fază, o soluție de tranziție ar fi înlocuirea cărnii roșii (vită, miel etc.) cu alternative mai sănătoase precum peștele.

Apoi daca este posibil axarea pe o dieta flexitariană (centrată pe consumul de fructe, legume dar care permite consum moderat de carne). O analiză mai detaliată despre impactul sistemului alimentar asupra schimbărilor climatice cât și despre soluțiile pe care le avem la îndemână la nivel individual putem descoperi în materialul scris de Lorena Axinte.

Algele roșii, un potențial game changer?

Recent, profesorul Tim Flannery – cercetător australian la universitatea din Melbourne – a transmis că, datorită unor studii făcute în  Queensland, ”s-a dovedit că o algă roșie (Asparagopsis armata) ar contribui la procesul de digestie al bovinelor printr-o enzimă ce ar reduce emisiile de metan biogenic cu peste 90%”.

CSIRO (The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) a demonstrat ca Asparagopsis taxiformis  produce un compus chimic numit bromoform (CHBr₃) care ”previne formarea de metan în etapa finală a digestiei”. Mai mult, studiul a arătat că ”90% din metanul emis este regurgitat, iar restul de 10% eliberat prin flatulență”.

Un alt studiu – realizat în martie 2021 – demonstra că introducerea în alimentația vitelor a aceleiași alge roșii (Asparagopsis taxiformis) ar reduce emisiile cu aproximativ 80%. Asparagopsis taxiformis a devenit o armă a unei companii din Hawaii, fondată în 2018 ca un CleanTech startup axat pe reducerea emisiilor de metan biogenic din industria agriculturii și creșterii animalelor.

În Nouă Zeelandă, guvernul a finanțat proiecte de cercetare în domeniu, principalul fiind organizat de Institutul Cawthron. În decembrie 2019, ministrul agriculturii din Noua Zeelandă, Damien O’Connor declara că, ”dacă se poate eficientiza producția în masă a acestor alge, atunci industria ar beneficia enorm”. Este estimat că suplimentul rezultat din procesarea algelor roșii trebuie să fie în jur de 2% din totalul hranei zilnice pentru bovine.

Factorii de logistică luați în calcul

Producerea în masă a suplimentelor derivate din alge roșii (Asparagopsis armata și Asparagopsis taxiformis) ar reduce drastic emisiile menționate anterior.

În această privință sunt pași mici făcuți în Nouă Zeelandă, Australia, Statele Unite. Însă cea mai mare nevoie de implementare ale acestor alge în alimentația bovinelor este în țări precum Brazilia, India, China, Argentina și Etiopia.

De asemenea, de luat în considerare vor fi factori de logistică, posibil impact asupra prețului cărnii, posibilitatea ca guvernele marilor producători să furnizeze stimulente financiare sau suplimentul produs din alge propriu-zis pentru fermieri.

De asemenea, în multe părți ale lumii sunt încă sute de milioane de persoane dependente  fie prin agricultură de subzistență fie prin comerț de crescutul animalelor rumegătoare. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în acest domeniu care a avut si încă are un impact semnificativ în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Călin Georgescu, acuzat de un om de afaceri că l-ar fi păcălit cu un milion...
Ce scrie în testamentul lui Helmut Duckadam. Ultima lui dorința pe care familia i-o va...
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Eșecul USR îngroapă șansele Elenei Lasconi în cursa pentru Cotroceni. Specialist: „Un singur lucru i-a...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Călin Georgescu nu mai vrea saloane de înfrumusețare în România: „Ce? Căprioarele se pensează?”
Purtătorul de cuvânt al PSD, despre finala Lasconi-Georgescu: „Decizia este clară”
Primăria Sectorului 3 îi bagă bețe în roate?! Adriana Bahmuțeanu a povestit tot chinul: Sunt...
Pensii mai MARI cu 480 de lei pentru aceasta categorie de pensionari
POT ar fi trimis în Parlament o senatoare videochatistă. Reacţia Valentinei Aldea
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
O femeie în vârstă de 48 de ani, dispărută în noiembrie, a fost găsită decedată...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Ce presiune trebuie să aibă anvelopele de iarnă?
„România va fi parte din Rusia”, afirmă un cont asociat cu ideologul rus Alexandr Dughin
Semnale CIUDATE din Cosmos, studiate cu un radiotelescop inactiv din 2020
Călin Georgescu, anunț despre Uniunea Europeană și NATO: Este suficient
O videochatistă în Parlamentul din România. Prinsă în timpul acțiunii, foto de infarct
Andreea Bălan a fost cerută de soție de Victor Cornea, în avion. Momentul emoționant când...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO Emilia Ghinescu, despre adolescența tristă alături de tatăl ei și bătăile pe care le...
Veste uriașă pentru Britney Spears chiar de ziua ei de naștere: Ce se întâmplă cu...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Care este ruda lui T. Rex care mai trăiește și astăzi? S-a ascuns la vedere...