EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”2023, an liniștit. Am semne de îndoială pentru următorii 10-15 ani”

This browser does not support the video element.

Dacă în 2023 nu va exista o criză a prețurilor și a resurselor din energie, pot să apară probleme în ceea ce privește reziliența și securitatea energetică a României. Cauza, în opinia președintelui Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, o reprezintă ”abordarea populistă” din acest moment.

Nu există șanse ca România să rămână în frig și întuneric, cel puțin din punct de vedere al gazelor existând resurse, spune specialistul la Gândul Green.

Dacă această criză o vedem strict, numai sub aspectul prețurilor, cred că 2023 va fi un an mult mai liniștit din perspectiva prețurilor decât a fost 2022.

Dacă vorbim de anul 2023 sub aspectul acoperirii cu resurse, din nou sunt optimist și cred că în 2023 vor fi suficiente resurse, mă refer direct la gaze naturale cât să nu ne lase sub nicio formă în frig sau în întuneric”, a declarat Dumitru Chisăliță la Gândul Green.

”Probleme reale în viitorul mai îndepărtat, adică în perspectiva următorilor 5 ani, poate chiar 10 ani”

Problema apare în ceea ce privește viitorul, precizează Dumitru Chisăliță, care nu poate fi unul liniștit dacă în anul 2023 nu vor fi luate măsuri de perspectivă.

Dacă vorbim, în schimb, care va fi gradul de securitate energetică la care România va adera sau, mai mult, cum va contribui anul 2023 în perspectiva următorilor 10-15 ani în ceea ce privește reziliența și securitatea energetică a României, am, din păcate, semne de îndoială.

Cred că abordarea populistă pe care o avem în momentul de față, chiar dacă ne va face să trecem ușor peste 2023, 2024 și primul trimestru din 2025, ne va aduce probleme reale în viitorul mai îndepărtat, adică în perspectiva următorilor 5 ani, poate chiar 10 ani”, a mai precizat Chisăliță.

”Cred că nu are cum să fie un an fericit 2028”

Președintele Asociației Energia Inteligentă a explicat și de unde provin aceste semne de îndoială.

În energie, în general, un proiect – dacă vrei sa îl faci să-ți atingi normalitatea – trebuie să te apuci de el în urmă cu cinci ani.

Adică dacă noi anul acesta, anul viitor nu ne desfășurăm activitatea în mod corespunzător, și aici vorbesc de la o legislație – primară, secundară – corespunzătoare, de la regândirea instituțiilor, de la regândirea modului de lucru, de la managementul pe care îl aplicăm în companiile de stat, în primul rând, dar și în cele private, cred că nu are cum să fie un an fericit 2028”, a conchis Dumitru Chisăliță.


Citește și:

Cum ar arăta un sistem energetic eficient și decarbonizat pentru România anului 2050

Poluarea bat-o vina! De ce bolile autoimune au explodat în ultimii ani? Cum reacționează organismul când nanoparticulele de plastic ajung în sânge

VIDEO | Cum ne facem rău singuri când aruncăm plastic și nu-l reciclăm: ”Plasticul se degradează foarte repede și ajungem să-l respirăm sau să-l ingerăm”

VIDEO | Ecoprenorul Gabriela Iordan, despre un paradox al omului modern: ”Muncim ca să aruncăm la gunoi”