GÂNDUL GREEN | Căldura va face prăpăd în sudul țării în deceniile ce urmează. Și nu doar vara! Vine urgia!
This browser does not support the video element.
Gazele cu efect de seră produc schimbări climatice, care ne vor face să suferim în anii ce urmează. Verile vor deveni tot mai fierbinți și mai secetoase, iar cu valuri de căldură de cinci până la 10 zile ne vom confrunta chiar și primăvara și toamna.
Anunțul a fost făcut de Viorica Nagavciuc, cercetător la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și la Alfred Wegener Institute, din Bremerhaven, Germania, în cadrul emisiunii Gândul Green.
„Avem la dispoziție datele observaționale pe ultimii 70 de ani, avem la dispoziție și datele de model a variației climatului în funcție de diferite scenarii privind emisiile de gaze cu efect de seră. Într-un scenariu mediu să spunem, în care temperatura ar crește cu aproximativ două grade în următoarea sută de ani, am avea și rezultate în concordanță cu această creștere. De exemplu, până în anul 2050, am avea cu până la trei valuri de căldură, mai mult în partea de sud și sud-est a României și cu până la două valuri de căldură mai mult față de perioada anterioară anilor 2000 în partea de nord și de vest a României. Iar până în anul 2.100 am avea cu până la patru valuri de căldură mai mult față de anul 2000 în nordul și vestul țării și cu până la cinci valuri de căldură mai mult în sudul și sud estul țării”, a precizat dr. Nagavciuc.
Iar valurile de căldură nu ne vor face doar verile fierbinți.
„Deși valurile de căldură reprezintă un fenomen specific anotimpului de vară din cauza încălzirii globale începem să avem valuri de căldură și în primăvară, și în toamnă. Verile vor deveni mult mai fierbinți, mult mai uscate, o să avem valuri de căldură mai lungi. Dacă un val de căldură ține în medie 5-6 zile, în 100 de ani aceste valuri de căldură vor ține mai multe zile, să spunem, de exemplu 10 zile, o să afecteze suprafețe mai mari, iar temperaturile vor fi tot mai ridicate”, a mai spus dr. Viorica Nagavciuc.