Prima pagină » Gândul Green » GÂNDUL GREEN. De ce poate avea Brazilia un rol esențial în procesul schimbărilor climatice. Vlad Zamfira: „Un actor geopolitic foarte important”

GÂNDUL GREEN. De ce poate avea Brazilia un rol esențial în procesul schimbărilor climatice. Vlad Zamfira: „Un actor geopolitic foarte important”

Eforturile Braziliei și politica președintelui Lula da Silva în lupta globală împotriva efectelor schimbărilor climatice reprezintă cel mai important semnal al anului. Oprirea defrișărilor ilegale din pădurea amazoniană precum și crearea unei organizații a țărilor cu păduri tripicale pentru a proteja “plămânii” Pământului sunt cele mai importante măsuri din 2025, în opinia specialistului în sustenabilitate Vlad Zamfira.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.

„Cred că un semnal foarte important va fi în acest an în Brazilia, un actor geopolitic, aș zice foarte, foarte important, cu destul de puțină recunoaștere la cât de esențial ar fi rolul său. Și vorbim despre președintele Lula da Silva și eforturile susținute de când a redevenit președinte al Braziliei în această luptă globală împotriva efectelor schimbărilor climatice. Vorbim de oprirea defrișărilor ilegale din Amazon. Acesta, la COP-ul anterior, a declarat o intenție să facă un OPEC, între ghilimelele de rigoare, al țărilor cu păduri tropicale, pentru a proteja plămânii acestei planete, a detaliat Vlad Zamfira, specialist în sustenabilitate și istoric al politicilor climatice.

Cu Europa este foarte complicat”

Chiar dacă SUA – considerată țara cu încă cea mai importantă economie a lumii – nu va mai fi lider în acțiunile privind schimările climatice, rolul său ar putea fi preluat de un alt stat membru G20, grupul celor mai mari economii ale lumii.

„Asta ar putea crea oportunitatea unui alt actor important, clar, o economie G20, să intervină acolo și cred că am putea vedea niște semnale foarte puternice de la Brazilia în această privință, China, din nou cu interesele sale economice, va fi interesant să vedem ce mișcări vor avea. Cu Europa este foarte complicat, fiindcă avem niște alegeri în Germania, încă nu știm ce se va întâmpla, dar avem alegerile și de la noi, în Italia – o situație destul de dificilă -, Marea Britanie se găsește într-un purgatoriu care vrea să restabilească legăturile nu doar cu marile economii ale planetei, dar și cu Uniunea Europeană”, a completat Vlad Zamfira.

Însă așteptări mari sunt și de la SUA, chiar dacă președintele Donald Trump a scos a doua oară Washingtonul din Acordul de la Paris.

„Este foarte multă incertitudine care planează și asta nu poate să facă decât mult rău. Speranța este ca Statele Unite să revină, oarecum, pe o cale mult mai deschisă la dialog și la cooperare și nu această atitudine pe care o vedem în momentul de față, destul de beligerantă mai ales față de Europa, dar și de restul lumii și cu politicile climatice, din ce observăm”, a conchis contributorul Infoclima, Vlad Zamfira.

Emisiunea Gândul Green este susținută de Țiriac Auto.


Citește și:

Cum evităm scăderea EFICIENȚEI panourilor solare din cauza zăpezii? Factori-cheie care influențează procesul

Tehnologie pentru orașe curate: Plătești cât ARUNCI! Tomberoanele inteligente vor putea fi accesate cu telefonul mobil

Ministrul Mediului: „Codul Silvic se leagă cu tot ce am finanțat prin PNRR”

Fechet, despre obiectivul SGR în 2025: „Nu trebuie să mai existe cătun unde să nu poți înapoia un PET sau o sticlă pentru care ai plătit garanție”

Poluarea din Capitală a atins valori de două ori mai mari decât cele normale. Bucureștenii au început să depună RECLAMAȚII

Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o redacție de știri. Deși a terminat ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și