GÂNDUL GREEN | Dumitru Chisăliță (AEI): „Un litru de ulei alimentar uzat poate să polueze până la un milion de litri de apă”. Soluțiile pentru a reduce impactul asupra mediului

Publicat: 05/05/2022, 13:28
Actualizat: 16/05/2022, 15:33

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a explicat, în emisiuena GÂNDUL GREEN, care este impactul extrem de nociv asupra mediului pe care în poate avea uleiul alimentar folosit și care ajunge în natură, dar și variante de soluții pentru a evita acest lucru.

Uleiul de gătit folosit este o mare problemă pentru mediul înconjurător, dacă este aruncat în sistemul de canalizare. De ce este necesar să-l reciclăm, ce se poate face cu el și care sunt propunerile, inclusiv legislative, pentru a crește gradul de colectare, a vorbit în emisiunea GÂNDUL GREEN invitatul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Asociația a lansat recent proiectul „Stop aruncării uleiului alimentar uzat” prin care își propune să crească gradul de conștientizare în rândul românilor privind impactului devastator pe care deversarea uleiului alimentar uzat îl poate avea asupra mediului și să contribuie la informarea consumatorilor asupra beneficiilor pe care colectarea lui corectă le poate avea asupra vieții de zi cu zi prin creșterea calității apei potabile și a aerului. În plus, susțin specialiștii AEI, folosirea uleiului alimentar uzat în producerea de energie din surse regenerabile, va face posibilă îndeplinirea țintelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon.

Cum afectează mediul

„Ce trebuie să conștientizăm în primul și în primul rând este că uleiul, odată ajuns în apele de suprafață sau în apele subterane, reprezintă în foarte important și un foarte mare poluator. Conform studiilor, un litru de ulei poate să polueze până la un milion de litri de apă, iar recuperarea acestui ulei nu e neapărat o treabă ușoară, iar mediul este puternic afectat”, a subliniat Dumitru Chisăliță, detaliile efectele nocive.

Un milion de litri de apă este cantitatea care reprezintă necesarul de supraviețuire al unui adult pe o durată de 14 ani. Este unul dintre motivele pentru care asociația atrage atenția că este foarte important să ducem uleiul uzat la centrele speciale de colectare.

Cifrele asociației privind utilizarea uleiului alimentar uzat pentru producerea de biocombustibil arată că România este abia la începutul implementării unui sistem de colectare a uleiului gătit folosit, cantitatea colectată având un potențial de creștere foarte mare, estimat la 40% doar în sectorul profesional.

Din datele prezentate de Planul național de gestionare a deșeurilor și Planurile județene de gestionare a deșeurilor reiese că la nivelul României cea mai mare cantitate de ulei alimentar uzat colectată a fost de 25.000 tone (în 2013). Totuși, aceasta reprezintă doar 15% din totalul uleiului vegetal consumat la nivel național, iar la aceste cantități se adaugă unele uriașe de uleiuri tehnice care sunt consumate în Romania, potrivit unei informări a asociației. La nivel european, Elveția și Germania stau cel mai bine la colectarea uleiului uzat, iar în Uniunea Europeană se colectează per total cam 1,2 kg ulei uzat pe cap de locuitor, adică jumătate din cantitatea  estimată.

Soluței pentru biocombistibili

Potrivit asociației, uleiul de gătit folosit are efecte semnificative asupra mediului, respectiv:

  • Acoperă plantele și animalele și le epuizează oxigenul. Când se întâmplă acest lucru, plantele și animalele se pot sufoca și muri.
  • Poluează mediul cu un miros neplăcut. Acest lucru ar putea reduce calitatea aerului pe care îl respirăm.
  • Poate fi o substanță toxică pentru mediu. De exemplu, atunci când uleiul ajunge în apă, aceasta este compromisă. Și acolo unde nu acționăm rapid, viața acvatică poate suferi repercusiuni grave.
  • Poate fi împiedicată rata de reproducere a plantelor și animalelor. Acest lucru ar afecta, fără îndoială, existența acestora. În curând, oamenii ar începe să simtă efectele în aprovizionarea cu alimente.

Deşeurile de grăsimi și ulei alimentar nu numai că dăunează mediului înconjurător, dar depunerea acestora pe pereții sistemului de canalizare provoacă obturări regulate, coroziune mai rapidă și au influență negativă asupra funcționării instalațiilor și stațiilor de pompare sau epurare a apelor uzate, ajungându-se la blocarea și distrugerea acestora. Frecvența de curățire și întreținere a stațiilor de epurare, pompare, instalațiilor și sistemului de canalizare este de cinci ori mai mare decât ciclul normal. Aceasta duce la o creștere enormă a costurilor comunitare. Eliminarea acestor efecte nefavorabile este posibilă dacă acest tip de deșeuri este colectat selectiv, tratat, filtrat și reintrodus în circuitul economic sub altă formă, potrivit unei analize realizată de specialiștii maimultverde.ro.

Se pot colecta uleiurile alimentare uzate folosite de floarea soarelui, de palmier, de rapiță, de soia sau de măsline. Procesul de reciclare constă în mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un sistem de purificare, iar după această etapă de eliminare a impurităților, lichidul rezultat ajunge la o uzină de producție. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componentă bio pentru motorină), săpunuri bio sau lumânări.

Dacă se produce biocombusibil din această sursă, terenurile agricole cu rapiță, de exemplu, pot fi folosite pentru alte culturi.

„Dacă până nu demult, la nivelul UE se vorbea de așa-numita generație de biocombustibil de categoria 1, care erau biocombustibili obținuți din plante, în momentul de față Europa – directivele europene – vorbește foarte mult de faptul că trebuie să renunțăm de la a produce biocombustibil din plante și să trecem la biocombustibil prin alte soluții, astfel încât să nu mai grevăm practic terenurile pe care putem să cultivăm alimente. Acel altceva poate fi acest ulei alimentar uzat, care, dacă ar fi colectat, printr-o destul de simplă procedură petrochimică am putea să ajungem să îl completăm și să îl introducem în mașinile, rezervoarele noastre”, a explicat Dumitru Chisăliță.

10 centre unde se poate colecta uleiul alimentar pentru reciclare

Se estimează că 170.000 de tone de ulei sunt vândute anual în România, iar datele privind cantitatea colectată și reciclată sunt destul de puține. „Ultima cifră vehiculată este că circa 1% din uleiul folosit este colectat. Iar colectările din acest moment din România sunt colectări care se fac în mod individual, în general sunt activități private ale unor societăți comerciale, benzinării, retaileri care au luat inițiativa de a colecta uleiul uzat, uneori cu o compensare a celor care îl aduc”, a explicat Dumitru Chisăliță. Inițiativele sunt „destul de răzlețe, private, aleatorii” și care nu rezolvă, practic, problema poluării pe care o generează.

Potrivit unui ghid informativ al AEI, primul Centru de Colectare Ulei Uzat Alimentar și Grăsimi Uzate Alimentare din România a fost înființat, acum mai bine de 10 ani, după cum anunțau specialiștii de la maimultverde.ro. Proiectul „OLI” venea în sprijinul cetățenilor bucureșteni, oferind servicii de colectare, manipulare și transport gratuit a deșeurilor de ulei uzat alimentar și grăsimi uzate alimentare.

Acum, există mai multe companii cu tradiție în colectarea uleiului uzat de bucătărie, conform unei liste cuprinzătoare, întocmită de goldsite.ro, preluată de AEI:

  • Societatea STOEHR MINERAL&VEGETAL Oil S.R.L. pune la dispoziția beneficiarilor recipientele adecvate de stocare temporară și transportul deșeurilor de Ulei Uzat Alimentar și Grăsimi Uzate Alimentare, în funcție de necesități, cu capacități cuprinse între 24 – 1000 litri. Recipientele pline cu ulei uzat sunt preluate de către lucrătorii specializați săptămânal, lunar sau în baza unui grafic stabilit între părți și transportate către depozitul final.
  • Benzinăriile MOL Aceasta a fost prima rețea de benzinării din România, care, în anul 2012, a inițiat un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la populație. Pe lângă cele peste 30 de centre de colectare MOL din București, există un număr considerabil de benzinării MOL în țară care au și rol de puncte de colectare pentru uleiul uzat. Întreaga listă a benzinăriilor MOL care colectează ulei alimentar uzat o puteți găsi aici.
  • Hipermarketurile Carrefour În toate hipermarketurile Carrefour din țară clienții au posibilitatea de a aduce uleiul alimentar uzat, pentru a fi colectat responsabil. Există chiar și unele campanii în baza cărora cei care aduc ulei uzat primesc în schimb ulei de floarea soarelui nou.

În București, există 12 hipermarketuri Carrefour care colectează ulei uzat:

BĂNEASA – Sos București-Ploiesti, Nr. 44A, Sector 1

BERCENI – B-dul Metalurgiei, Nr. 12-18, Sector 4

CHIAJNA – Autostrada București-Pitesti, km 11,4

COLENTINA – Șos. Colentina, Nr. 426-426A, Sector 2

COLOSSEUM – Șos. Chitilei, Nr. 284, Sector 1

CORBEANCA – Calea București, Nr. 2 bis, Balotesti

MEGAMALL – B-dul Pierre de Coubertin Nr. 3-5, Centrul Comercial Mega Mall, nivelul -1, Sector 2

ORHIDEEA – Splaiul Independenței, Nr. 210-210B, sector 6

PARKLAKE – Str. Liviu Rebreanu, Nr. 4, Sector 3

UNIRII – B-dul Corneliu Coposu, Nr. 2, Sector 3

VERANDA – Str. Ziduri Moși Nr. 23, Sector 2

VULCAN – Str. Mihail Sebastian Nr. 88, Sector 5

  • Hypermarketurile Auchan Un alt hypermarket care a anunțat derularea unei campanii de colectare a uleiului alimentar este Auchan. Uleiul alimentar uzat poate fi primit în orice hypermarket Auchan. În funcție de cantitatea de ulei uzat predată, poți primi apă sau detergent de vase. Auchan îşi propusese să colecteze 100.000 de litri de ulei alimentar uzat până la finalul anului 2021.
  • Green Environment colectează și de la persoanele fizice cu transport gratuit. Condiția pentru deplasare este să existe cantitatea minimă de 5 litri. Mai multe detalii despre această campanie le găsiți aici.
  • Benzinăriile OMV O altă campanie de colectare a uleiului de bucătărie uzat aparține benzinăriilor OMV. Pentru doi litri de ulei uzat clienții primesc o cafea sau un voucher pentru cafea.
  • Uleiosul, un proiect de antreprenoriat social demarat în 2013 de către S.T.U.P, colectează uleiul alimentar uzat sau grăsimile de uz casnic chiar de la tine de acasă. Prin intermediul acestui proiect este colectat gratuit atât de la persoanele fizice, cât și juridice din București și Iași. Aici găsiți toate informațiile necesare pentru ca Uleiosul să poată colecta uleiul de la tine de acasă sau de la sediul firmei.
  • Bracos OIL colectează uleiul folosit de la restaurante cât și de la persoanele fizice direct de la domiciliu. Firma pune la dispoziția beneficiarilor recipientele adecvate de stocare temporară și transportul deșeurilor de Ulei Uzat Alimentar și Grăsimi Uzate Alimentare în funcție de necesități cu capacități cuprinse între 24 – 1000 litri. Mai multe detalii găsiți aici.
  • TUCO sprijină evoluția României în scopul protejării mediului și prezervării apelor prin colectarea uleiului alimentar rezidual de la generatori de tip HoReCa (restaurante, hoteluri, pub-uri, cantine, unități fast-food, etc.). Firma pune la dispoziție recipienții necesari precolectării și stocării temporare a deșeurilor. În schimb oferă ulei de palmier de cea mai bună calitate, ulei de floarea-soarelui, detergent pentru spălarea vaselor sau bani.
  • UCO România vine în ajutorul mediului înconjurător prin servicii profesionale de colectare a deșeurilor de uleiuri și grăsimi comestibile de la generatori persoane juridice (restaurant, pub-uri, unități fast-food, hoteluri, cantine etc), persoane fizice, dar și de la alți colectori.
  • TKM Oil este o altă firmă care colectează ulei alimentar din restaurante, hoteluri, pensiuni, unități fast-food, cantine, baruri și pub-uri, etc. Reprezentanții TKM Oil oferă, pentru colectare, recipiente speciale din plastic, începând de la butoaie de 30 de litri până la containere din plastic de 1000 de litri. Puteți primi la schimb ulei de palmier.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri