ILUSTRAȚIE VIDEO | Pământul va fi „lovit direct” de o furtună solară, pe 19 iulie. Avertismentul oamenilor de știință
Pământul va fi „lovit direct” de o furtună solară, pe 19 iulie. Ultima dată acest fenomen a avut loc în luna martie a acestui an. Deși furtunile geomagnetice nu au cauzat, cel mai probabil, niciun rău, ele se pot transforma furtuni mult mai violenta, în viitor, semnalează oamenii de știință.
La începutul acestei luni, o furtună geomagnetică de clasă G1 a lovit Pământul, provocând aurore strălucitoare peste Canada. Singura problemă este că nimeni nu a văzut această furtună venind până nu a fost deja târziu.
În urmă cu cinci zile, o pată solară gigantică și filamentele de pe suprafața solară i-au făcut pe astronomi să tragă un semnal de alarmă privind posibilele erupții solare direcționate către Pământ și de ejecții de masă coronală (CME) care ar putea duce la întreruperi de curent.
În cele din urmă, vineri, s-a raportat că a izbucnit o erupție solară masivă, care ar putea determina întreruperi radio în multe părți ale lumii, scrie Interesting Engineering.
O „lovitură directă” de la o furtună solară
Sâmbătă, cercetătoarea Tamitha Skov, a prezis o „lovitură directă” a unei furtuni solare care va avea loc marți. Ea a apelat la rețelele sociale pentru a împărtăși știrile împreună cu un videoclip al modelului de predicție al NASA.
„Lovitură directă!” a scris ea pe Twitter. „Un filament asemănător unui șarpe s-a lansat ca o mare furtună solară și va lovi Pământul”.
„NASA prezice impactul la începutul zilei de 19 iulie”, a explicat ea, adăugând că ar putea exista întreruperi ale GPS-ului.
Condiții de nivel G2
Mesajul ei de pe Twitter a fost urmat de o altă postare însoțită de un videoclip în care apare Soarele.
„Filamentul lung, asemănător unui șarpe, s-a îndepărtat de Soare în mod uluitor”, a scris profesorul de știință explicând că: „orientarea magnetică a acestei furtuni solare direcționată către Pământ va fi greu de prezis”.
În mod obișnuit, furtunile solare pot provoca întreruperi semnificative ale sistemelor de navigație GPS, care ar putea sfârși prin a perturba călătoriile pentru aeronavele și navele mici. În afară de asta, însă, nu există prea multe date cu privire la potențialele efecte nocive.