Temperatura medie pentru luna iunie, la nivel global, a fost de 16,65°C, cu 0,68°C mai mare decât media perioadei de referință 1991 – 2000. Luna iunie 2024 a fost cea mai caldă lună iunie începând cu 1940, depășind cu 0,14°C recordul anterior din 2023 (16,51°C).
Astfel recordul de temperatură din iunie 2024 marchează cea de-a 13-a lună consecutivă cu recorduri lunare.
Temperatura medie a apei la suprafața suprafața mării în luna iunie a fost de 20,85°C cu 0,5°C mai mare decât media perioadei de referință 1991-2000.
Temperatura medie a apei la suprafața mării a depășit în iunie 2024 cu 0,04°C recordul din 2023, reprezentând cea de a 15 lună consecutivă cu recorduri lunare.
Valorile sunt în scădere, dar rămân în continuare recorduri.
În această lună grindina a afectat multe județe din România precum Harghita, Covasna, Bistrița Năsăud și Iași (Răducăneni), provocând pagube însemnate la nivel local, notează Bogdan Antonescu pentru Infoclima.
Valurile caniculare de asemenea și-au făcut pe deplin resimțită prezența în majoritatea orașelor din România. Rămâne de văzut ce vor aduce lunile Iulie și August deoarece după cum preciza Dr. Gavin Schmidt (NASA):
„Dacă anomalia nu se stabilizează până în august – o așteptare rezonabilă bazată pe evenimentele anterioare de El Niño – atunci lumea va intra într-un teritoriu necunoscut”.
Cert este că intrăm în vara lui 2024 după un întreg an calendaristic de recorduri de temperatură, unde am putea fi martorii unor fenomene extreme în Europa, inclusiv România precum furtuni violente, inundații masive și grindină (aici de notat că datorită încălzirii atmosferice, respectiv umidității crescute, în viitor vom observa în general mai puține furtuni cu grindină, dar când acestea se vor produce grindina va fi de mari dimensiuni).
Deja putem observa în Europa efectele schimbărilor climatice în creșterea temperaturilor și creșterea frecvenței de apariție a fenomenelor meteorologice extreme
Citește și:
Cât de mult contează comunitățile ENERGETICE într-o tranziție justă
Cum „pensionăm” panourile solare și ce se întâmplă când acestea ies din uz?
STRATEGIA de infrastructură verde și îmbunătățirea vieții din orașe
China vs. restul lumii în cursa pentru DOMINAȚIA energiei solare