Prima pagină » Gândul Green » ”Mafia deșeurilor”, prejudiciu de aproape 25 de milioane de lei prin ”prelucrarea fictivă” a gunoaielor

”Mafia deșeurilor”, prejudiciu de aproape 25 de milioane de lei prin ”prelucrarea fictivă” a gunoaielor

”Mafia deșeurilor”, prejudiciu de aproape 25 de milioane de lei prin ”prelucrarea fictivă” a gunoaielor

38 de mii de tone de deșeuri ar fi fost ”prelucrate doar pe hârtie”, polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice, alături de  procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, efectuând 24 de percheziții domiciliare în București și județele Călărași, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova și Timiș.

”Mafia deșeurilor” nu este doar o sintagmă lipsită de acoperire, pentru că firme care ar trebui să recicleze gunoiul recurg la modalități prin care statul român este prejudiciat cu sume uriașe.

În baza unor contracte false, firmele respective se angajează să recicleze, numai că gunoiul ajunge în mai multe gropi, în cazul de față marginea Bucureștiului. În acest dosar ar fi implicați și un fost director de la ministerul Mediului, Florin Răzvan Alecu, dar și primarul din Corbeanca.

Maşini de salubritate ale primăriei, surprinse în timp ce aruncau gunoiul pe un câmp de la margine comunei

Din informațiile transmise de stirileprotv.ro reiese că  Florin Răzvan Alecu şi-a deschis o firmă de reciclare a sticlei în Corbeanca, iar anchetatorii susțin că primarul – care a deținut o stație de betoane în comună – ar fi implicat în această afacere, cu toate că stația nu s-ar mai afla, acum, pe numele său.

Respectiva firmă prinsă în această ecuație cu miasmă infracțională ar fi trebuit să recicleze sticla amestecând-o cu beton, numai că – în realitate – nu s-a întâmplat așa, susțin anchetatorii.

Cu două luni în urmă, activişti de mediu au reușit să surprindă maşini de salubritate ale primăriei în timp ce aruncau gunoiul pe un câmp de la marginea localităţii Corbeanca. Asta în pofida faptului că deșeurile ar fi trebuit să fie reciclate sau transportate în zone special amenajate.

Depozit uriaş de cauciucuri, sursă de poluare la Rupea

Şi la Rupea, în judeţul Braşov, un depozit uriaş de cauciucuri s-a transformat în sursă de poluare, cu toate că aici ar fi trebuit să funcţioneze o instalaţie modernă de reciclare.

Firma respectivă a atras peste 7 milioane de lei fonduri europene tocmai pentru a cumpăra un utilaj de ultimă generație, numai că banii au fost cheltuiți pentru a fi achiziționată o instalaţie veche, recondiţionată, aceasta funcționând doar câteva luni.

”Mai ales vara, când e temperatură mare, emană un miros insuportabil. Acolo avem niște grădini. Până și merele și prunele au gustul acela și mirosul de cauciuc, până și ouăle de la găini au miros de cauciuc”, declară Nicolae Popescu din Rupea, potrivit stirileprotv.ro.

S-au instituit măsuri asigurătorii cu privire la bunurile imobile și mobile de aproximativ 800.000 de euro

În urma celor 24 de percheziții efectuate au fost reținute, pentru 24 de ore, 4 persoane, iar cercetările au stabilit că – în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăți comerciale coordonate direct sau prin interpuși – acestea ”ar fi furnizat unor organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei”.

Cele 4 persoane reținute ar fi creat o ”aparență de legalitate”, susțin anchetatorii, astfel că activitatea de colectare și reciclare a deșeurilor prin intermediul firmelor pe care le coordonau.  Astfel, au înregistrat în evidența contabilă a altor două societăți comerciale achiziții fictive pentru 12.951.000 kg. de sort agregat de sticlă, care ar fi rezultat în urma prelucrării deșeurilor de ambalaje din sticlă.

Valoarea acestor cheltuieli fictive a influențat ”cuantumul obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăți”, transmit reprezentanții Poliției.

”De asemenea, în vederea recuperării prejudiciului estimat, în cauză s-au instituit măsuri asigurătorii cu privire la bunurile imobile și mobile aparținând persoanelor bănuite, de aproximativ 800.000 de euro. Au fost aplicate sechestre asupra sumelor de bani aflate în conturile bancare ale acestora și asupra sumelor de bani identificate, în numerar, în locațiile percheziționate, respectiv: 359.575 de euro, 941.265 de lei și 8.206 USD”

Poliția Română

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și