La nivel global, deșeurile textile sunt pe locul doi ca sursă de poluare, după cele din industria petrolieră, conform specialiștilor.
Potrivit statisticilor, românii cumpără cu 60% mai multe haine decât la începutul anilor 2000 și cu mult mai mult decât nevoia reală, păstrând și folosind hainele pentru prea puțin timp. Hainele reprezintă locul de întâlnire între public și privat, fiind obiectele care ne prezintă corpul în societate și care spun multe: ce preferințe personale avem, ce imagine vrem să creăm despre noi, ne conformăm sau nu regulilor sociale, poate chiar ce statut social și economic avem dar, de asemenea, hainele arată și condițiile în care au fost produse.
Se vede cum a fost cusută o haină, din ce fibre este materialul, cât plastic conține, cât a călătorit până la noi și un ochi mai atent poate să „vadă” și cum arată fabrica unde a fost produsă haina. Ba chiar și câtă apă a fost consumată pentru, să zicem, o pereche de blugi: 7.000 de litri de apă! Adică apa pe care un om o bea în aproape 10 ani! Şi se produc 2 miliarde de perechi de jeanși în fiecare an. Pentru un tricou, este nevoie de 2.700 de litri de apă în producție! Iar apa este doar una dintre resursele necesare în producția de haine.
În procesul de vopsire se folosesc 1.7 milioane de tone de chimicale pentru 400 de miliarde de metri pătrați de textile, cât livrează industria anual. Se folosesc real însă doar 340 de miliarde mp, potrivit Greenpeace. UE nu face decât să confirme datele, apreciind că se irosesc între 10 și 20% din materialele textile produse.
La partea de reciclare, cifrele sunt la fel de triste: deși 95% din ce ajunge la groapa de gunoi ar putea fi valorificat, doar 15% din deșeurile textile se refolosesc. Iar în fiecare secundă, pe planetă echivalentul unui camion plin cu textile este aruncat la groapa de gunoi sau la incinerat.
La nivel global, deșeurile textile constituie 5% din cantitatea totală de deșeuri, fiind o sursă uriașă de poluare, pe locul doi după cele din industria petrolieră, conform statisticilor. Impactul industriei modei este uriaș asupra mediului, fiind responsabilă pentru 20% din apele uzate ale planetei și 10% din emisiile de carbon, mai mult decât cea a transportul aerian și maritim împreună. De asemenea, industria se află pe locul doi la consumul de apă global.
Un alt impact uriaș este poluarea oceanelor cu fibre din plastic și chimicale. Conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, industria de fashion a contribuit la poluarea oceanelor cu aproximativ 1.4 milioane de trilioane de fibre de plastic din cauza utilizării fibrelor sintetice precum poliesterul, acrilicul și nailonul.
Citiți continuarea pe greennews.ro.
Greennews.ro este partenerul Gândul.ro în organizarea Conferinței digitale LIVE „Recycle Now”, eveniment care va avea loc pe data de 25 iunie, la ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, și va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.