Poluarea bat-o vina! De ce bolile autoimune au explodat în ultimii ani? Cum reacționează organismul când nanoparticulele de plastic ajung în sânge
This browser does not support the video element.
Fragmente tot mai mici de plastic ajung în sângele oamenilor și, cel mai probabil, organismul reacționeză virulent inițiind un proces imunologic împotriva lor. Așa apar atât procesele inflamatorii la nivelul vaselor de sânge, dar și bolile autoimune.
Odată ce fragmentele de plastic au devenit tot mai mici, ele au traversat bariera sistemului digestiv, permeabil, și au ajuns în sânge.
“Dacă în urmă cu vreo 5-6 ani discutam doar de microparticule de plastic, acele particule microscopice astăzi discutăm de nanoparticule de plasic adică dimensiuni mult mai mici, dimensiuni capabile să ajungă în circulația sangvină. Sunt studii care au identificat nanoparticule de plastic în sângele pacienților expuși la plastice ceea ce arată că aceste nanoparticule vor fi preluate de torentul sangvin”, a explicat dr. Radu Țincu, toxicolog ATI la Spitalul de Urgență Floreasca.
“Nu știm foarte clar ce se întâmplă odată ce nanoparticulele de plastic ajung în sânge, se crede că ele inițiază niște procese imunologice pentru că până la urmă organismul identifică aceste particule, fie că discutăm de microparticule fie că discutăm de nanoparticule, le identifică drept particule străine corpului și va iniția un proces imunologic împotriva lor”, a completat dr. Țincu.
Specialistul a explicat ce înseamnă aceste proces: “Celulele noastre imunitare încep să producă anumiți anticorpi sau anumite citochine proinflamatorii, anumite molecule proinflamatorii și acest lucru se pare că duce la generarea unui răspuns inflamator. Răspuns inflamator care poate să afecteze vasele de sânge, în cazul nanoparticulelor, sau poate să genereze chiar apariția unor patologii autoimune”.
“Ne întrebăm de ce oare în ultimii 10-15-20 ani avem o creștere a incidenței unor patologii autoimune, pentru că există o stimulare continuă a sistemului imunitar și nu discutăm doar de plastic. Sistemul imunitar este stimulat de foarte mulți alergeni, avem foarte multe substanțe alergizante în jurul noastru, avem foarte multe substanțe colorante, foarte multe substanțe conservante. Toate aceste substanțe nu fac decât să stimuleze în exces sistemul nostru imunitar care la un moment dat începe să se supratureze și să producă în exces astfel de citochine prinflamatorii”, a mai precizat dr. Radu Țincu.