Prima pagină » Gândul Green » Prof. univ. dr. Robert Ancuceanu explică de ce AMBROZIA produce alergie: „Nu este o specie europeană, organismul nostru nu este învățat cu ea”

Prof. univ. dr. Robert Ancuceanu explică de ce AMBROZIA produce alergie: „Nu este o specie europeană, organismul nostru nu este învățat cu ea”

Ambrozia nu este o plantă europeană și, de aceea, organismul nostru nu știe cum să reacționeze. Astfel, mulți oameni suferă de alergii provocate de polenul acestei plante. Declarația îi aparține prof. univ. dr. Robert Ancuceanu, din cadrul UMF Carol Davila din București, și a fost făcută în cadrul emisiunii Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.

Din cauza schimbărilor climatice, plantele cu potential alergenic trăiesc tot mai mult.

„Ceea ce constatăm, la acest moment, este că în multe zone ale lumii, inclusiv în România, tindem să avem veri tot mai fierbinți, tindem să avem ierni tot mai calde. Prin urmare, tindem să avem în atmosferă perioade mai calde și mai secetoase, cu mai multă uscăciune, mai puțină umiditate. Genul acesta de plante trăiesc tot mai mult”, a precizat profesorul Robert Ancuceanu.

Ambrozia nu este, încă, foarte răspândită în România

Cât privește ambrozia, al cărei prolen provoacă alergii, aceasta nu este încă foarte răspândită în România.

“Este o specie care nu e de origine europeană. Este de împrumut de pe continentul nord-american. Prin urmare, ea este este una dintre cele mai invazive specii, în sensul că a ajuns pe continentul european, unde tinde să se simtă bine și să se răspândească. Se răspândește pentru că emite cantități enorme de floricele foarte mici care la rândul lor produc milioane și milioane de particule de polen”, a explicat profesorul Robert Ancuceanu.

România încă nu e una dintre țările cu cea mai mare abundență de răspândire, dar cu certitudine predicțiile sunt că în următorii 20-30 de ani o să avem tot mai multe zone din Europa în care ambrozia o să fie mult mai abundent prezentă și asta înseamnă că se vor produce și mai multe particule de polen. O estimare spunea că, probabil, din tot polenul care ajunge în aer în atmosferă, probabil că circa 50% sau chiar mai mult sunt doar particule de ambrozie și atunci, pe de o parte, lăsând la o parte creșteri de temperaturi, de dioxid de carbon, scăderi de umiditate, o să avem tot mai multe hectare de pământ în care ambrozia va fi prezentă. Asta ne va face ca, probabil, în viitor să avem și mai multe cazuri de alergii la ambrozie.

„Organismul nostru, de multe ori, nu știe cum să reacționeze”

Conform specialistului UMF Carol Davila, „organismul nostru nu este învățat cu ea, prin urmare nu am conviețuit cu ea mii de ani, încât să producem selecție naturală”.

“Este un o plantă cu un polen cu care organismul nostru nu este învățat. Este perfect străin pentru noi și din acest motiv organismul nostru, de multe ori, nu știe cum să reacționeze și atunci este de așteptat că cel puțin la ambrozie o să avem o creștere cât de mare putem”, a adăugat profesorul Robert Ancuceanu.

Dacă astăzi deja vorbim de una din trei persoane care suferă de alergii, s-ar putea ca, nu știu, în următorii 50-100 de ani, să ajungem la una din două persoane. Dacă nu reușim cumva să găsim modalități prin care s-o stârpim. Sau poate să vindecăm cumva în alt fel această boală și să reușim să o vindecăm total. Deocamdată, tratamentul este doar simptomatic. Reușim să controlăm, dar trebuie să luăm tratament săptămâni de-rândul și, uneori, în fiecare zi separat. Ar fi de menționat că nu e singura plantă invazivă. Mai avem, de exemplu, o plantă pe care o văd în București, foarte mult răspândită în restul țării. Este o plantă a cărei denumire științific că este ilantul saltisima. Popular se numește oțetar, uneori oțetar puturos. E un copăcel care crește extraordinar de repede în câțiva ani. E o specie de origine chinezească, este la fel de invazivă.

Conform lui Robert Ancuceanu, cu cât vom avea perioade mai calde, cu mult polen în atmosferă, cu atât vor exista mai mari șansele de a dezvolta o alergie.

„Ne așteptăm ca în viitorul apropiat și mediu să asistăm la o creștere a incidenței. Nu ne așteptăm să scadă cazurile, probabil că vor crește, probabil că va fi o creștere substanțială”, a completat specialistul.

Emisiunea Gândul Green este susținută de Țiriac Auto.


CITEȘTE ȘI:

Luci Popa, la Gândul Green: „În rural găsim CĂRUȚE încă. Mașini electrice cu 2.000-3.000 de euro nu găsești sau doar cu baterie degradată”

Conferința GÂNDUL „Recycle Now” – ediția a V-a

Mario Crețu, Carrefour: „O să venim cu SURPRIZE în 2025, cu programe în tot ceea ce înseamnă filiere noi de reciclare”

Vor fi politicile climatice ale Statelor Unite influențate de alegeri?

EVOLUȚIA temperaturilor și a valurilor de căldură în România. „Valori fără precedent în peste 130 de ani de observații”

Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o redacție de știri. Deși a terminat ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și