Recycle Now | Anca Marinescu, RetuRO: „Dincolo de de atingerea țintelor, Sistemul de Garanție-Returnare are ca obiectiv SCHIMBAREA de mentalități”

Publicat: 29/05/2024, 10:53
Actualizat: 29/05/2024, 10:57

Sistemul de Garanție Returnare, administrat de RetuRO, este cel mai mare proiect de economie circulară din România iar unul dintre cele mai importante obiective, lăsând la o parte atingerea țintelor, este și aceea de a schimba mentalități. “Vrem ca oamenii să facă această colectare în mod natural”, a declarat în cadrul Conferinței Recycle Now, Anca Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager la RetuRO.

Al doilea ca mărime din Europa, după cel din Germania, Sistemul Garanție-Returnare din România are caraxteristici specifice, care-l diferențiază de celelalte state care l-au implementat.

Sistemul de Garanție-Returnare este cel mai mare proiect de circularitate din România si este al 2-lea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa.

Trebuie să știm că alte 15 state au implementat sisteme de garanție-returnare, iar cel din România este cel al 2-lea cel mai mare după Germania. Sistemul de Garanție-Returnare din România are câteva specificități pe care celelalte sisteme nu le au și vorbim aici de populația noastră, care este mai mare, dar si de felul în care este organizat comerțul.

În România, jumătate din comert este tradițional. În celelalte piețe în care s-a implementat Sistemul de Garanție-Returnare, comerțul este în proporție de 80-90% organizat prin supermarket-uri sau hipermarket-uri, mari lanțuri”, a precizat Anca Marinescu.

„Să le aducem la îndemână infrastructura, ca lor să le fie ușor și să devină un obicei returnarea”

Conform reprezentantei RetuRO, SGR are mai multe obiective de atins.

Sunt mai multe obiective pe care Sistemul de Garanție-Returnare le are. Într-adevăr, unul dintre ele este de a îmbunătăți rata de colectare. Toate celelalte sisteme deja existente în Europa, ne-au arătat că durează, în principiu, 10-12 luni până un sistem devine stabil. Apoi, începând cu anul doi-trei de funcționare, nu doar că se ating țintele stabilite, ci ele sunt depășite.

În majoritate sistemelor existente în Europa, rata de colectare este peste 90%. Acum, întorcându-ne la obiective, unul dintre cele mai importante obiective ale Sistemului de Garanție-Returnare este și acela de a schimba mentalități. Ne dorim ca oamenii să înceapă să facă această colectare într-un mod natural.

Ceea ce trebuie să facem noi este să le aducem la îndemână infrastructura, ca lor să le fie ușor și să devină un obicei returnarea, pe termen mediu spre lung”, a punctat Anca Marinescu.

„Peste 90% dintre români au auzit de Sistemul de Garanție-Returnare”

După șase luni de la lansare, administratorii SGR sunt încântați de rezultate.

Ne uităm și vedem că a crescut numărul de ambalaje returnate de la lună la lună. Am avut 30.000 de ambalaje colectate în luna decembrie. Apoi ne-am uitat în aprilie la 160 de milioane de ambalaje și acum suntem deja la aproape 200 de milioane în luna mai, deci sperăm să depășim 200 de milioane de ambalaje colectate și să creștem în continuare, exponențial.

Am făcut studii din care a reieșit că peste 90% dintre români au auzit de Sistemul de Garanție-Returnare. Jumătate dintre ei îl folosesc. Eu zic că rezultatele sunt îmbucurătoare.

„Ne trebuie răbdare cu micii comercianți, ca ei să se înroleze, ca ei să înțeleagă avantajele și să nu vadă doar dificultățile. Este un proces de adaptare. Suntem oameni, nu ne place schimbarea. Și atunci ce trebuie să învățăm toți este să avem răbdare unii cu alții și să lucrăm împreună. Acesta este principiul pe care funcționează Sistemul de Garanție-Returnare. Nu funcționează fără toate părțile implicate. Toți trebuie să facem partea noastră, fie că suntem consumatori, fie că suntem producători, fie că suntem comercianți. Avem un rol în acest lanț, în această horă”, a precizat Anca Marinescu.

Până la sfârșitul anului vom mai deschide încă trei centre RetuRO”

În implementarea SGR, au fost întâlnite multe provocări.

Sunt o grămadă de provocări. Gândiți-vă că noi am pornit implementarea sistemului cu un proiect pe hârtie, fără să știm exact cum va arăta el în realitate și fără să știm de unde va veni prima comandă de colectare, fără să știm cum vor răspunde comercianții, în ce zone ale țării va fi mai mică adopția și învățăm lucrând și încercăm să depășim împreună cu partenerii noștri toate provocările întâlnite pe pe parcurs”, a dezvăluit Corporate Affairs and Communication Manager la RetuRo.

În prezent cel mai mare centru RetuRO se află în Otopeni, iar Anca Marinescu a dezvăluit unde vor fi deschise următoarele

Până la sfârșitul anului vom mai deschide încă trei centre RetuRO. Am deschis în urmă cu două săptămâni cel mai mare centru al nostru, centrul din Otopeni, în județul Ilfov.

Este un centru care se întinde pe o suprafață de 10.000m² și care în acest moment are o capacitate de sortare și numărare a ambalajelor de 1,8 miliarde de ambalaje anual.

Împreună cu celelalte centre funcționale ale noastre, cel din Giarmata, cel din Bonțida și și cel din Brașov, avem în momentul acesta asigurată jumătate din capacitatea de procesare necesară pentru funcționarea Sistemului de Garanție-Returnare, iar până la sfârșitul anului vom mai deschide alte trei centre în Dolj, în Prahova și în Bacău”, a conchis Anca Marinescu.

Așteptările sunt în primul rând, așa cum ați spus și dumneavoastră, de atingere și depășire a țintelor. Apoi ne gândim că vom fi reușit să schimbăm mentalitățile de care vorbeam și că nu vom mai vedea PET-uri la marginea drumului, nu vom mai vedea PET-uri în râuri.

Partenerii Conferinței Recycle Now au fost Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Asociația OIREP Ambalaje, Profi, RetuRO, Green Point și Red Point.


Citește și:

România și aderarea la Alianța Solară Internațională. O GARANȚIE pentru un viitor energetic sustenabil?

Alexandra Bocșe: „Pentru România și pentru Europa este foarte important să dezvoltăm o industrie verde”

VIDEO | Alexandra Bocșe: „România și-a redus emisiile de carbon. Anul de referință pentru emisii este 1990”

EXCLUSIV VIDEO | Geanin Șerban, OIREP Ambalaje: ”Sintagma «cantitățile care intră în instalația de reciclare» trebuie clarificată”

EXCLUSIV VIDEO | România riscă să plătească milioane de euro pentru depozitele de deșeuri neînchise. Fechet: ”Mă tem că va fi o condamnare în toamnă”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text