Prima pagină » Gândul Green » Redpoint reciclează în sectorul 3!

Redpoint reciclează în sectorul 3!

Redpoint reciclează în sectorul 3!

Red Point încurajează bucureștenii să recicleze deșeurile de echipamente electrice și electronice în cele 8 centre de colectare organizate pe raza sectorului 3 din București.

Într-un raport ONU din 2016 se estimează că, la nivel mondial, vor fi generate 60 de milioane de tone de deșeuri electrice pe an, echivalentul greutății a 290.000 de Statui ale Libertății, ceea ce este ridicat la grad înalt de îngrijorător.

În anul 2020, totalul deșeurilor de echipamente electrice și electronice a crescut cu 38% față de anul anterior, respectiv cu 4 milioane de tone față de 2019.

Studiile efectuate în ultimii ani la nivel mondial arată însă că, prin reciclarea corespunzătoare a unui milion de laptopuri, ar fi economisită o cantitate de energie care ar fi suficientă pentru a alimenta 3.500 de case pe an. Mai mult, la fiecare 10.000 de tone de deșeuri de calculatoare procesate apar 296 de noi locuri de muncă.

În ceea ce privește țara noastră, deși s-au făcut progrese considerabile în ultimii ani, încă nu s-a reușit să se atingă normele de reciclare a echipamentelor electrice și electronice (DEEE) de 65%.

Potrivit unui studiu realizat la finele anului trecut de Reveal Marketing Research, 4 din 10 români nu reciclează deșeurile electronice, electrocasnice și electrice pentru că nu știu unde pot face acest lucru, 18% nu știu cum, iar 14% consideră că ar trebui să fie recompensați.

„Tocmai din acest motiv, noi, echipa RedPoint, în parteneriat cu Primăria Sectorului 3, Direcția de Salubritate Sector 3 și Eco Life Style, am gândit acest proiect care nu numai că îi educă pe cetățeni, în sensul că le explică despre importanța reciclării DEEE, dar îi și ajută să facă acest lucru și îi răsplătește pentru asta. Intenționăm ca, până la finalul anului, să extindem acest program, cu sprijinul primăriilor de sector, în întreaga Capitală, iar anul viitor plănuim să deschidem centre de colectare în toată zona de sud-est a României”, a declarat Laura Dicu, managing partner REDPOINT.

Cetățenii din sectorul 3 au la dispoziție un număr de 8 centre fixe unde pot preda aparate vechi sau defecte, precum camere video, mixere de bucătărie, aspiratoare, frigidere, mașini de spălat, aparate de aer condiționat, radio-casetofoane, blendere, hote, televizoare, computere, laptopuri, telefoane mobile, cuptoare cu microunde, filtre de cafea, prăjitoare de pâine, plite pentru gătit. Singura condiție este ca acestea să nu fie dezmembrate.

Redpoint reciclează în sectorul 3!

Pentru cantități mai mari de 10 kg de deșeuri, cetățenii pot solicita ridicarea gratuită de la domiciliu, sunând la numărul de telefon 0775.262.250

De ce e important să reciclăm corect

Deșeurile electronice, electrocasnice și electrice conțin substanțe periculoase pentru mediu și sănătate, însă în prezent mai puțin de 20% dintre acestea sunt reciclate corespunzător. Odată ajunse la gropile de gunoi, elementele toxice din aceste deșeuri (plumb, mercur, crom, metale grele, substanțe toxice inflamabile) rămân în aer pe o rază de sute, chiar mii de kilometri. Mai mult, ele pot contamina grav solul cu metale grele, care rămân în pământ timp ani de zile.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), substanțele nocive din componența acestor deșeuri ajung în organism prin ingestia de alimente, apă, sol și praf care sunt contaminate, prin inhalarea gazelor și particulelor de aer după arderea DEEE-urilor sau prin contactul pielii cu substanțe corozive și alte substanțe chimice, direct cu deșeurile sau prin depunerile particulelor pe haine.

Aceste deșeuri au, însă, un grad de peste 85% de reciclare-reutilizare. Asta înseamnă că, în urma tratării, pot fi recuperate importante materii prime secundare care pot fi refolosite în industrie.

Prin campania demarată în parteneriat cu Primăria Sectorului 3 și Direcția de Salubritate Sector 3, Red Point îşi propune să participe şi să contribuie activ la protejarea mediului înconjurător şi a sănătăţii populaţiei, prin prevenirea sau reducerea efectelor negative ale generării şi gestionării defectuoase a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Citește și