Prima pagină » Gândul Green » Roxana Bojariu: „Statistica tornadelor e logic să se modifice, inclusiv în Europa și în România, însemnând că frecvența și intensitatea lor ar putea să crească”

Roxana Bojariu: „Statistica tornadelor e logic să se modifice, inclusiv în Europa și în România, însemnând că frecvența și intensitatea lor ar putea să crească”

Roxana Bojariu, directorul Departamentului de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a vorbit, la emisiunea GÂNDUL GREEN, despre tornade și dacă astfel de fenomene meteo extreme vor fi tot mai des întâlnite în țara noastră. Meteorologul a precizat că, pe măsură ce statistica acestora se va modifica, cu atât frecvența și intensitatea lor ar putea crește.

„Încă se studiază pentru tornade care este efectual cuantificabil al schimbării climei pentru statistica lor. Nu avem încă o soluție foarte clară, pentru că e foarte greu de găsit o legătură cauzală între sistemul global și ce se întâmplă cu el și fenomene foarte locale. De exemplu, o tornadă are timp de viață de la câteva minute, până la o jumătate de oră, maximum o oră, dar are dimensiuni și traiectorii foarte locale. Traiectoriile pot fi de zeci de kilometri – deși în Statele Unite a fost, de curând, cazul unor tornade care au trecut prin mai multe state.

Dar, totuși, e un fenomen local și atunci e mult mai greu să găsești relațiile și să cunatifici foarte clar relația dintre modificarea statisticii tornadelor și acest fenomen global. Dar există rațiuni teoretici care ne spun că da, statistica tornadelor e logic să se modifice, inclusiv în Europa, inclusiv în România, însemnând că frecvența și intensitatea lor ar putea să crească. Ar putea să crească și alte caracteristici, precum durata și lungimea traiectoriei”, a afirmat Roxana Bojariu.

Roxana Bojariu a explicat că intensitatea precipitațiilor se va amplifica în viitor, pe măsură ce concentrațiile de gaze cu efect de seră în atmosferă vor fi mai mari.

„Probabil că vom avea tornade mai intense, mai frecvente, dar încă se cercetează cât de frecvente, cât de intense, ce durată vor avea. Aici lucrurile sunt încă în dezbaterea comunității științifice. Ce se poate spune clar acum – de exemplu, despre cantitatea de precipitații, o altă manifestare a furtunilor – este că avem o creștere a intensității precipitațiilor, care evident se va amplifica în viitor, cu cât com avea concentrații mai mari de gaze cu efect de seră, cu cât precipitațiile vor fi mai intense. Asta înseamnă o favorizare a inundațiilor și a viiturilor rapide, care pot să aibă un impact asupra comunităților locale foarte mare”, a precizat Roxana Bojariu.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și