Europenii au câștigat, în medie, nouă luni suplimentare la speranță de viață, datorită reglementărilor de succes privind poluarea aerului, scrie Euronews.
De la crearea Agenției Europene de Mediu, cetățenii europeni sunt expuși acum la 41% mai puțină poluare cu particule decât în urmă cu două decenii.
Această perspectivă a fost publicată în „Air Quality of Life Index”, care ia concentrații de poluare a aerului și analizează impactul lor asupra speranței de viață. Creat de Universitatea din Chicago (UoC), raportul permite guvernelor să vadă rezultatele măsurilor de limitare a poluării reușite sau nereușite în termeni reali.
Oamenii de știință care creează AQLI spun că particulele din aerul poluat „lucrează nevăzute în corpul uman” și au un „impact mai devastator” asupra speranței de viață la nivel mondial decât boli precum HIV / SIDA sau riscurile survenite din fumat.
O cerere de schimbare din partea cetățenilor și a politicilor puternice ulterioare au contribuit la curățarea aerului din anumite părți ale Europei, scrie Euronews.
Deși s-au înregistrat îmbunătățiri ale nivelului de poluare în Europa, aproape trei sferturi din populație trăiește în continuare în zone care nu se respectă liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru aerul curat. Raportul specifică faptul că, dacă țările de pe continent ar respecta aceste orientări stricte, speranța de viață europeană ar crește cu încă 3 luni.
Potrivit AQLI, Polonia este țara cu cel mai poluat aer din Europa. Varșovia și Łódź au cea mai slabă calitate a aerului, ceea ce înseamnă că îmbunătățirile calității aerului din aceste zone ar putea face ca populațiile lor să câștige 1,2 ani în plus la durata de viață preconizată.
Energia bazată pe cărbune este importantă pentru economia poloneză, cu aproape jumătate din toată energia electrică generată în acest fel în 2018. Recent, Guvernul din Polonia a început discuții pentru a elimina gradual utilizarea combustibililor fosili și pentru a accelera transformarea ecologică a țării.