Alexandra-Maria Bocșe, despre strategiile naționale pentru COMBATEREA schimbărilor climatice: „Toți suntem implicați în acest proces”

Publicat: 31 07. 2024, 14:30
Actualizat: 31 07. 2024, 14:32

This browser does not support the video element.

În cadrul emisiunii Gândul Green, Alexandra-Maria Bocșe, consilier de stat la Administrația Prezidențială, a discutat despre implicarea României în strategiile globale de combatere a schimbărilor climatice și a subliniat importanța adoptării unor măsuri eficiente la nivel național. Ea a evidențiat faptul că România face parte din eforturile internaționale pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5°C și a explicat care sunt strategiile pe care țara noastră le poate implementa în cel mai scurt timp. Urmăriți aici, integral, emisiunea Gândul Green

Nevoia de acțiune globală și națională

Alexandra-Maria Bocșe a subliniat că schimbările climatice reprezintă un fenomen global, care necesită colaborare internațională. Ea a insistat asupra participării României la negocierile internaționale și a subliniat necesitatea de a contribui la generarea soluțiilor globale

„Toți suntem implicați în acest proces, pentru că efectele schimbărilor climatice nu țin cont de granițe naționale. Tot noi, locuitorii planetei Pământ, trebuie să găsim soluțiile la schimbările climatice,” a spus ea.

Strategii naționale de reducere a emisiilor și de adaptare

La nivel național, Bocșe a descris două mari paliere de intervenție: atenuarea și adaptarea. Strategia pe termen lung de reducere a gazelor cu efect de seră a fost notificată la Comisia Europeană în aprilie anul trecut și se concentrează pe măsurile de atenuare necesare în diverse sectoare, cum ar fi sectorul energetic și cel al clădirilor. Ea a menționat că există un rezumat executiv al acestei strategii, disponibil pentru publicul interesat.

Pe de altă parte, strategia națională de adaptare la schimbările climatice se află într-un ultim stadiu de avizare ministerială și se așteaptă să fie adoptată de Guvernul României prin hotărâre de guvern foarte curând.

„Sperăm că va fi adoptată de către Guvernul României prin HG foarte curând,” a declarat Bocșe.

Prognoze climatice pe termen lung și impactul asupra ecosistemelor

În ceea ce privește prognozele climatice pe termen lung, Bocșe a subliniat dificultatea de a oferi date certe dincolo de o perioadă de două săptămâni, datorită gradului ridicat de incertitudine. Totuși, observând tendințele ultimilor ani, ea a menționat că iernile tind să fie mai calde, ceea ce poate reduce factura la încălzire, dar în același timp perturbă ecosistemele.

„Este foarte greu în momentul de față să venim cu prognoze pe termen foarte lung, adăugând că datele certe sunt esențiale pentru o comunicare responsabilă. Avem ierni mai calde, dar și veri mai calde, ceea ce înseamnă că factura pentru aerul condiționat este mai mare vara, chiar dacă pe timpul iernii economisim,” a spus ea.

Urmăriți aici emisiunea integrală: