VIDEO| Cât de nociv este plasticul ajuns în tubul digestiv
This browser does not support the video element.
Medicii nu au capacitatea de a descoperi, prin analize de laborator, dacă un pacient a ingerat microparticule de plastic. Odată ce acestea au ajuns în tubul digestiv, ele produc nu doar leziuni și inflamanții, ci și alergii. Totodată, duc la creșterea permeabilității intestinale ce implică trecerea de substanbțe toxice în singe.
Doar studiile experimentale au dus la descoperirea plasticului în tubul digestiv.
“Reîntorcându-ne la microparticulele de plastic, cele care nu sunt suficient de mici ca să poată ajunge în sânge, trebuie să ne întrebăm unde rămân ele. Ele rămân în tubul digestiv, rămân în mucoasa tubului digestiv. Dacă ne-am uita la microscop vedem că ele au o structură extrem de neregulată, cu colțuri, sunt de anfractuoase, și aceste microparticule de plastic se vor implanta la nivelul mucoasei digestive. Ar putea spune lumea și, ce se întâmplă? Sigur, se întâmplă un lucru – ele vor genera leziune directă asupra mucoasei intenstinale și asta înseamnă că produc o leziune mecanică însă, la fel ca și în sânge, ele vor fi identificate de celulele imunitare care sunt în tubul digestiv, tubul digestiv fiind o poartă de intrare, este dotat cu celule imunitare foarte asemănător unui turn de apărare, și aceste celule imunitare vor identifica o particulă străină care este la nivelul tubului digestiv și vor iniția procesele de inflamație”, a explicat, la Gândul Green, dr, Radu Țincu, toxicolog ATI la Spitalul de Urgență Floreasca.
“Din nou, dacă ne uităm și comparăm cu acum 20-30 de ani, vedem că avem o incidență foarte mare a bolilor inflamatorii intenstinale la copil, copii care au boli intestinale cu inflamație cronică permanentă a tubului digestiv, dar, mai grav, avem acele tulburări funcționale digestive, așa-zisul sindrom de colon iritabil. Toată lumea suferă în mare parte de acest sindrom, adică dureri abdominale nesistematizate, tulburări de tranzit intestinal, balonări, toate aceste simptome care nu sunt încadrate în niciun fel de sindrom. Orice analiză îi faci unui astfel de pacient afli cu stupoare că el nu are nimic . Și atunci îți pui întrebarea dacă nu cumva această stimulare în exces a inflamației la nivelul tubului digestiv nu este răspunzătoare de apariția acestor simptome?”, a completat specialistul.
Radu Țincu a detaliat ce alte reacții pot lua naștere odată ce plasticul a ajuns în tubul digestiv.
“Dincolo de inflamația care poate fi generată de microplastic, microplasticul poate să genereze și anumite reacții alergice. Sunt pacienți care eliberează histamină, care este principalul biomarker de alergie și această histamină nu face la rândul ei decât să întrețină toată această inflamație digestivă. Deci vedeți că totul gravitează în jurul a două fenomene pe care le determină microplasticul, inflamația și alergia intestinală”.
Iar bacteriile care produc leziuni agravează și mai mult simptomatologia. “Avem o serie întreagă de alte substanțe care pot să genereze inflamație. Dincolo de substanțele chimice avem anumite disfuncii ale microbiotei intenstinale, sunt anumite bacterii patogene care bacteriile în sine crează leziune la nivelul tubului digestiv. Această leziune la nivelul tubului digestiv determinată de bacterii nu face decât să agraveze și mai mult simptomatologia. Însă, întorcându-ne la microbiota intestinală de care vorbeam mai devreme, această populare bacteriană benefică tubului digestiv trebuie să fie foarte atent evaluată, pontru că dacă avem un dezechibru al microbiotei intenstinale acest lucru înseamnă că scade populația bacteriană care protejează tubul digestiv și crește populația bacteriană care poate să leze tubul digestiv. Acest tip de dezechilibru favorizează un fenomen care se numește permeabilitate digestivă. Adică crește permeabilitatea tubului digestiv pentru substabțele chimice. Asta înseamnă că ceea ce avem în tubul digestive nu mai este la fel de bine protejat organismul de substanțele chimice, pentru că permeabilitatea digestivă crescută permite ca aceste substanțe să ajungă în circulația portală. Și nu discutăm doar de microplastic. Discutăm de o serie de produși de metabolism ai bacteriilor din tubul digestiv. Dci pur și simplu dacă avem permeabilitate digestivă crescută duce la o intoxicare cronică a organismului cu produsele din tubul digestive”, a conchis Radu Țincu.