VIDEO | Consilierul de Stat pentru Climă și Sustenabilitate: „Avem o strategie națională în lucru privind adaptarea la schimbările climatice, pentru perioada 2022-2030, cu orizontul anului 2050”

Publicat: 16/09/2022, 21:00

Alexandra Maria Bocșe, consilierul de Stat pentru Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale, a vorbit, la emisiunea GÂNDUL GREEN, despre raportul la nivel de țară privind limitarea impactului schimbărilor climatice din România. Cercetătoarea a precizat că atunci când este vorba despre o abordare integrată, sunt luate în calcul măsuri care se referă atât la partea de atenuare, cât și la cea de adaptare.

„Trebuie intervenim simultan pe partea de adaptare și pe partea de atenuare și înțelegem și interacțiunea dintre măsurile pe care le luăm într-un domeniu – de exemplu, cel al atenuării – cu măsurile pe care le luăm în domeniul adaptării.

Dacă ne uităm la domeniul adaptării, avem o strategie națională în lucru, privind adaptarea la schimbările climatice, pentru perioada 2022-2030, cu orizontul anului 2050, dar raportul vine și cumva indică este nevoie venim și cu măsuri regionale și locale pe partea de adaptare și este foarte important implicăm decidenții locali, comunitățile locale, în formularea unor măsuri pe partea de adaptare.

Când vine vorba de impact, impactul este diferit în zona de munte sau în zona de câmpie, într-o zonă în care avem mai multe păduri sau într-o zonă în care avem un deficit de păduri, care sigur ajută în procesul de adaptare la schimbările climatice și sigur și în procesul de atenuare”, a afirmat Alexandra Maria Bocșe.

Alexandra Maria Bocșe a explicat și care sunt mijloacele care vor ajuta la finanțarea pentru adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice.

„Vorbim de finanțare din surse europene, vorbim și de finanțare de la bănci multilaterale, de la instituții financiare multilaterale, vorbim de finanțare de la bugetul de stat și vorbim de finanțare din zona privată – de exemplu, credite venite de la bănci private pentru creșterea gradului de eficiență energetică a locuințelor sau pentru construcții rezidențiale verzi. Sunt astfel de pachete financiare care devin din ce în ce mai prezente pe piața românească. În ceea ce privește tranziția justă, sigur, la nivel european există un instrument financiar în acest sens.

Vorbim despre Fondul pentru Tranziție Justă, care, în cazul României, se referă, în special, sau vizează acțiuni în șase județe-cheie, dar în raportul nostru, noi mergem dincolo de proiectele care vor fi finanțate prin acest fond, pentru anticipăm elemente de injustețe pot apară dincolo de aceste șase județe, mai ales atunci când ne referim la tranziția climatică în domenii precum transporturile și încălzirea, răcirea locuințelor”, a precizat Alexandra Maria Bocșe.

Consilierul de Stat pentru Climă și Sustenabilitate a afirmat că este importantă și implicarea autorităților locale în ceea ce privește răspunsul la schimbările climatice.

„Noi, în raport, menționăm faptul vedem pentru instituțiile centrale un rol de catalizator, un rol de orchestrator al răspunsului național la schimbările climatice, prin faptul autoritățile centrale pot aduce împreună autoritățile locale, mediul de business, mediul ONG, mediul de cercetare. Dar sigur pentru răspunsuri locale este foarte important avem implicarea autorităților locale.

Și autoritățile locale, în România, deja spune au făcut pași în ceea ce privește și atenuarea, și adaptarea la schimbările climatice. Dacă vorbim de adaptare, vedem un interes crescut pentru crearea și dezvoltarea de spații verzi – și spațiile verzi joacă un rol important în adaptarea la schimbările climatice – de exemplu, reduc șansa de insulă de căldură urbană.

În același timp, autoritățile locale joacă un rol important pe partea de atenuare, dacă ne referim la investiții în creșterea eficienței energetice a clădirilor sau investiții în transportul local sustenabil”, a menționat Alexandra Maria Bocșe.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Ce mânca părintele Arsenie Boca în Postul Crăciunului, de fapt. Care era mâncarea lui preferată
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Pun cauciucuri de iarnă cu indice de greutate diferit pe aceeași axă. E legal?
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Bizușa, „perla” Sălajului, lăsată de izbeliște. Pădurea a „înghițit” izvoarele termale
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea...