Dan Tudose, expert în energie, a vorbit la emisiunea GÂNDUL GREEN despre problema cronică a lipsei investițiilor și despre eficiența energetică. Expertul în energie menționează că doar prin investiții putem crește gradul de eficiență. Urmăriți aici, integral, emisiunea Gândul Green
„Problema cronică a României este că investițiile în multe domenii de activitate și cu precădere în sectorul public au fost foarte mici. Cu toate fondurile europene care au fost alocate, infrastructura termică în interiorul orașelor nu a suferit investiții majore.
Din experiența noastră, investițiile și întreținerea acestor investiții în România, față de alte țări, tinde spre zero. Investițiile sunt punctul nevralgic al acestei infrastructuri, fie că este ea termică sau este electrică. Companiile producătoare de energie trebuie să investească”, a afirmat Dan Tudose în emisiunea „Gândul Green”.
Dan Tudose spune că marile companii producătoare de energie electrică sunt de stat și au nevoie să retehnologizeze atât echipamentele care produc energie, cât și să instaleze altele noi.
„Doar cu investiții noi putem să creștem gradul de eficiență a echipamentelor existente”, susține expertul în energie.
Dan Tudose precizează că este esențial să avem pierderi cât mai mici de energie și să avem o altă sursă de a ne încălzi sau de a ne produce energia.
„Poți să adaugi surse noi de producere a energiei termice sau electrice, dar dacă pierderile tale sunt la fel de mari, nu ai rezolvat nimic. Deci, acestea sunt direcții care, din punctul meu de vedere și personal și profesional, sunt esențiale.
Să-ți eficientizezi pierderile sau consumul și vedem că pentru o locuință sau pentru o hală, pentru o companie sau pentru un oraș, cu cât produci o sursă de energie și căldură, cu atât e mai bine. Dacă avem o sursă performantă ecologică de a produce energie, dar pierderile sunt tot mari, nu ai realizat nimic.
Este mai mare costul de a produce energia chiar dacă sursa ta este eficientă. Anveloparea locuinței, firmelor, sediilor ș.a.m.d. sunt esențiale. La anvelopare trebuie să adăugăm și alte lucruri. Pompe de căldură locale astfel încât să crești agentul de temperatură a agentului termic de la temperatura care-ți vine din rețeaua publică până la ce este bine sau eficient local și să-ți produci și energia electrică pe acoperișul locației”, a mai spus Dan Tudose.