VIDEO| De ce copiii crescuți în zonele poluate au o capacitate intelectuală mai redusă
This browser does not support the video element.
Plasticul din aer duce la complicații pulmonare grave. Nanoparticulele de plastic care ajung în aerul pe care-l respirăm pot produce leziuni la nivelul plămânilor, urmate de inflamații. Mai mult, pot duce la dezvoltarea unor boli cronice, atât la adulți cât și la copii. Totodată poluarea aerului va duce la scăderea capacității intelectuale a copiilor din zonele respective, iar prezența monoxidului de carbon, care modifică transportul oxigenului către creier, va duce la scăderea IQ-ului acestor copii.
“Avem microparticulele suspendate în aerul atmosferic. Aceste microparticule se comportă la fel ca alți poluanți ai aerului, cum ar fi particulele PM 2,5 și 10, și ajung la nivelul plămânului. Îl putem și inhala. Orice particulă care devine suspendată în aer poate fi respirată. La fel ca și în tubul digestiv, microparticulele de plastic vor leza mucoasa alveolelor pulmonare și acest lucru duce la apariția acelei inflamații pulmonare. Însă inflamația pulmonară nu este generate doar de microparticulele de plastic. Este generată de toți ceilalți poluanți ai aerului. Particulele acestea PM 2,5 și 10, oxizii de azot, dioxidul de sulf, sunt substanțe care generează inflamație pulmonară”, a explicat, în cadrul emisiunii Gândul Green, dr. Radu Țincu, toxicolog ATI la Spitalul de Urgență Floreasca.
Există și o foarte strânsă legătură între particulele de nanoplastic și poluarea atmosferică și cancerul pulmonar și alte boli cronice pulmonare.
”S-a dovedit foarte clar față de cancerele care sunt în zona digestivă și nu au fost corelate cu microparticulele de plastic, pentru cancerul bronhopulmonar poluarea aerului reprezintă un factor determinant de apariția acestor forme neoplazice. De asemenea persoanele care locuiesc în zone intens poluate dezvoltă în timp boli pulmonare cronice printre care bronhopneumopatia cronic-obstructivă, la adult, sau astmul bronșic sau alergiile respiratorii, la copilȚ, a completat dr. Țincu.
Mai grav este ce ne rezervă pe viitor această formă de poluare. “Studiile ne arată că poluarea aerului va duce la scăderea capacității intelectuale a copiilor dezvoltați în zonele respective. Prezența monoxidului de carbon care modifică transportul oxigenului către creier va duce la scăderea IQ-ului acestor copii”, a completat specialistul toxicolog.