Prima pagină » Gândul Green » VIDEO| De ce România este mult în urma țărilor europene la producția de energie solară: “În Italia, se decontează 50% din costurile unei instalații solare și pentru proprietari, și pentru chiriași”

VIDEO| De ce România este mult în urma țărilor europene la producția de energie solară: “În Italia, se decontează 50% din costurile unei instalații solare și pentru proprietari, și pentru chiriași”

Deși are la dispoziție peste 12 miliarde de euro pentru a investi în proiecte pentru producerea energiei verzi, România nu știe să beneficieze de acești bani.

 

Populația nu știe de programele guvernului, susține Mădălina Nechifor, expert în energie. Mai mult, birocrația face ca sistemul să fie unul greoi și să funcționeze cu mare întârziere.

“Avem destule probleme în sistem. Deși Guvernul României anunță planuri de investiții, în acest sector (n.r.: al energiei solare), de 12,4 miliarde de euro, totuși programele lansate acum nu sunt vizibile pe piață. Dacă facem un simplu sondaj, nu cred că mai mult de 10-20% din populație știe despre programele guvernului”, a declarat, la Gândul Green, dnd. Mădălina Nechifor.

Expertul în energie a mai spus că românia ar trebui să urmeze bunele pratici din țările europene precum Spania și Germania, și, mai nou, Italia. “Au avut politici mult mai bune de implementare a sistemelor fotovoltaice și astfel au crescut și producția de energie solară. Ar trebui și noi să adoptăm aceste bune practici, iar un bun exemplu este cel adoptat de Italia, unde statul decontează 50% din costurile unei instalații, indiferent de tipul instalației și îl deconteză și pentru proprietarii de locuințe dar și pentru cei care sunt chiriași în locuințe. Există și în România Casa Verde care finanțează până la 20.000 de lei. Este o sumă destul de mică, considertănd că o gospodărie medie are nevoie de un sistem ce costă cu 15.000 de lei mai mult. Pe lângă acest fapt, al costului, și partea birocratică este foarte dificilă, sunt persoane care au depus Ia de până la cinci ori și au așteptat implementarea sistemului aproximativ un an doi sau chiar mai mult”, a conchis dnd. Mădălina Nechifor.

Urmărește emisiunea GÂNDUL GREEN integral aici:

Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o redacție de știri. Deși a terminat ... vezi toate articolele

Citește și