Invitat în cadrul emisiunii Gândul Green, susținută de Țiriac Auto, jurnalistul auto Luci Popa, de Promotor, a dezvăluit, ce mașină și-ar cumpăra, dacă ar avea timp să aibă una personală. Pentru oraș ar opta cu siguranță pentru una electrică, pentru distanțe lungi – una cu motor pe motorină, iar pentru performanță și adrenalină, una pe benzină.
Pentru că are un program încărcat, jurnalistul Luci Popa nu are o mașină personală.
„Conduc între 3 și 8 mașini diferite pe săptămână. Sincer, nu aș avea cum să mă ocup și de o mașină personală. Mereu am ceva ce trebuie testat”, a precizat jurnalistul auto.
Iar dacă totuși ar trebui să aleagă, pentru fiecare deplasare ar trebui să opteze pentru altceva.
„Mașina ideală pentru drumuri extra-lungi este în continuare un diesel. Pentru oraș aș merge cu electrică fără nicio problemă, iar pentru distracție, pentru circuit, pentru a-mi antrena pasiunea aceasta, aș alege ceva pe benzină. Deci toate soluțiile sunt valabile”, a precizat Luci Popa.
Jurnalistul Promotor a și evidențiat de ce ar alege o mașină electrică pentru oraș.
„În primul rând pentru performanțe, chit că vorbim de cea mai ieftină mașină electrică sau de cea mai scumpă, ai performanțe de la semafor foarte bune și îți permite să te miști destul de fâșneț prin oraș, să te deplasezi cu viteze legale, dar cu toate astea ajungi la ele destul de repede. Nu te simți vinovat că mergi un pic mai repede, nu produci zgomot, nu poluez fonic, nu poluează de niciun fel, să spunem așa. Parcarea este gratuită. Stații de încărcare găsești și nu ești limitat de autonomia care face subiectul multor discuții despre mașini electrice”, a precizat jurnalistul.
Luci Popa a vorbit și depre cele câteva minusuri unei mașini electrice pe care le-a întâlnit.
„Dacă vrei să vorbim despre minusurile mașinilor electrice, sunt câteva. Spre exemplu, bateria. Oricât de avansată este tehnologia, bateria se degradează în timp. Anul acesta mașina face 300-400km, la anul face 280, 290, 380, 390, poate chiar mai puțin. Pe vreme rea, autonomia este mai scăzută, climatizarea mănâncă foarte multă energie din baterie.
Plus că îți trebuie precondiționare. Bateriile sunt destul de sensibile la temperaturi scăzute. Sunt sensibile la temperaturi ridicate. Vara, dacă mergi cu foarte mult aer condiționat, la fel, autonomia scade. Există fluctuații din acestea de energie. O baterie trebuie ținută într-o plajă de temperatură și randament destul de fixă.
Dacă mergi tare cu o mașină electrică va consuma mult. Asta zic. Mașina electrică este, cum zic englezi, one trick ponney. Trebuie s-o ții în plaja ei de randament ca să fie eficientă”, a concluzionat jurnalistul.
Emisiunea Gândul Green este susținută de Țiriac Auto.
Citește și: