România are termocentrale construite, în general, în anii `50 – `60, dar nu le-a retehnologizat, iar accidentul de la mina Jilț – în urma căruia au murit trei oameni – demonstrează că în această industrie se lucrează ca în Evul Mediu.
Dacă am investi acum, efectele nu s-ar vedea mai devreme de 10 ani, consideră expertul în energie Dumitru Chisăliță – președintele Asociației Energia Inteligentă -, invitat la Gândul Green.
Din păcate, România a pierdut ”startul”, din acest punct de vedere, lăsând ”garda” jos, iar asta s-a întâmplat cu mai bine de un deceniu în urmă.
“Din punctul meu de vedere am pierdut startul acum vreo 10-15 ani, nu ieri, nu alaltăieri, nu acum un an de zile. Practic, în urmă cu 10-15 ani noi am lăsat foarte mult garda jos pe ceea ce înseamnă producerea energiei electrice din cărbune, nu am făcut nimic altceva decât să tragem de acele mine și de acele centrale care au fost construite în general în anii 60-70 și, dacă vreți, situația elocventă este cee ce s-a văzut în urma accidentului nefericit din Oltenia.
Adică, gândiți-vă ca în Evul Mediu, cum se lucrează în momentul de față în aceste exploatări de cărbune dar și în zona de producere a energiei electrice din cărbune”, a declarat președintele Asociației Energia Inteligentă la Gândul Green.
Pentru că în viitorul apropiat și mediu nu ne vom mai putea baza în mare măsură pe centralele termo, date fiind angajamentele și țintele stabilite cu Uniunea Europeană, trebuie găsite soluții alternative, mai spune Dumitru Chisăliță.
“Nu cred că – cu o astfel de industrie și cu o astfel de activitate – noi putem să mergem mult înainte.
Ori, o retehnologizare, dacă am începe-o – să spunem – acum în industria de cărbune, eliminând orice țintă, orice angajament, orice am face, ar însemna tot 10 ani de zile, adică acei 10 ani de zile pe care nu-i avem foarte clari cum îi vom acoperi cum și vom asigura”, a conchis Dumitru Chisăliță.
Citește și: