Prima pagină » Gândul Green » VIDEO | Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje, despre campania „Un’. Doi. Trei”: „Când vrei să arunci un deșeu, aruncă-l unde trebuie”

VIDEO | Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje, despre campania „Un’. Doi. Trei”: „Când vrei să arunci un deșeu, aruncă-l unde trebuie”

Pentru a crea în rândul românilor un obicei din a colecta separat deșeurile de ambalaje, OIREP Ambalaje, cu sprijinul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a lansat campania „Un’ Doi Trei.” Aceasta se bazează pe o idee simplă: Desfaci. Folosești. Arunci unde și cum trebuie.

„Noi prin campania Un. Doi. Trei încercăm să creăm, cum spuneam, un obicei la nivelul românilor de a colecta separat toate deșeurile generate în timpul unei zile. Deși în materialul dvs reiese că în continuare, o mare parte din români consideră că această colectare separată este extrem de complicată, avem pași de urmat, există lipsa infrastructurii, noi spunem că de fapt colectarea separată presupune doar o atenție în momentul în care decizi să arunci deșeul pe care ăl ai. Cum spuneam, fiecare cumpără un produs, îl folosește și aruncă deșeul. Prin campania noastră, noi vrem să le spunem românilor, atunci când trebuie să arunci deșeul, aruncă-l unde trebuie. Vom încerca în cele 3 luni ale acestei campanii să repetăm pașii pe care trebuie să îi urmeze orice român și anume ‘desfaci, folosești și arunci’ cum și unde trebuie, vom avea postări legate de un fel de ghid de colectare separată insistând pe culorile pubelelor pentru fiecare material în parte. Vom încerca să aducem în atenția publică diferite studii cu privire la impactul colectării separate și beneficiile pe care orice societate le are, vom încerca prin articole să arătăm atât impactul colectării cât și impactul lipsei colectării separate și am putea merge pe exemple de genul…o tonă de hârtie reciclată înseamnă salvarea a 17 copaci de la tăiere. Și nu în ultimul rând, vom încerca să scoatem în evidență cele bune obiceiuri, bune practici, vom vorbi de țări unde există rezultate, de comunități și oameni care se implică acvit și fac ca în zona lor de imapct lucrurile să se vadă de la etapă la etapă, a declarat Geanin Șerban, președinte OIREP Ambalaje.

Cât de simplu se face colectarea separate, ne-a arătat „live” președintele OIREP Ambalaje.

„Cum spuneam, din punctul nostru de vedere, colectarea separată este simplă, este de bun simț, este normală și este un lucru civilizat. Orice român care își cumpără un bun ambalat într-un recipient de sticlă, de exemplu, nu trebuie să facă decât după ce a consumat produsul respectiv să pună sticla în pubela verde, pentru că aceasta este pubela destinată sticlei. Materialul acesta fiind și cel mai complicat. Gândiți-vă. Un borcan ajuns pe stația de sortare, practic ajunge ori spart, și atunci riscul pentru a-l extrage este foarte mare a celor care lucrează pe stțiile de sortare și practic el se pierde. Deci trbeuie să reținem, sticla trebuie pusă în pubela verde. Albastrul este pt hârtie- carton. Deci orice ambalaj de carton, acele hârtii cu care venim de la supermarketuri în care avem mezelurile împachetate, nu trebuie să facem decât a pune ambalajul de hârtie în pubela albastră. Și în pubela galben trebuie să punem plasticul și metalul. Repet, beneficiile sunt în momentul în care orice recipient de plastic care conține un lichid de diferite naturi pus alături de carton, va compromite calitatea acestuia. Deci trebuie să reținem, plasticul si metalul trebuie puse la pubela galbenă, operația de sortate fiind foarte ușor de făcut a celor două materiale. Practic prin colectare separată, nu facem decât a reduce costul intregului sistem punând sticla în pubel verde, hârtia cartonul în pubela albastră, plasticul metalul la galben. Și vă asigur că marea majortiate a operatorilor de salubritate le colectează separat dar este până la urmă si obligația noastră de a crește cât mai mult cantitățile puse corect în pubelele respective a.i. pt toti, costurile de colectare pe care il au operatorii de salubritate să fie din ce in ce mai mic. E important ca aceste cantităti să crească, a conchis Geanin Șerban.

Asociația OIREP Ambalaje, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a demarat campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri. Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele

Citește și