VIDEO | Robert Negoiță, despre colectarea selectivă: “Așteptăm finanțare europeană”
This browser does not support the video element.
Primarul Robert Negoiță susține că la Sectorul 3 există o strategie privind colectarea selectivăa deșeurilor. Sincopele existente au fost cauzate de lipsa utilajelor, însă problema va fi rezolvată cu ajutorul fondurilor europene.
Există deja o strategie, explică primarul Sectorului 3 al Capitalei, iar colectarea selectivă a deșeurilor se poate face ”prin pubele îngropate sau supraterane”.
Robert Negoiță este de părere că astfel de pubele subterane ar fi o soluție mult mai bună, numai că acesta ”nu se pretează oriunde”, motiv pentru care sunt situații în care este nevoie de pubele supraterane.
“Noi avem o strategie și vom folosi foarte mult colectarea selectivă prin pubele îngropate sau supraterane, de preferat ar fi subterane, pentru că ocupă mai puțin loc la suprafață nu deranjează aproape deloc din punct de vedere vizual. Din punct de vedere miros nu generează disconfort, adică este joc acolo, nu-l bate vântul, nu împărți mirosul aproape deloc, și au capacitate relativ mare față de cele supraterane. Problema este că nu se pretează oriunde acele pubele subterane și ca atare suntem nevoiți să folosim și pubele supraterane, care nu arată foarte rău, evident sunt inferioare celor subterane, așa cum am menționat deja”, a explicat Robert Negoiță în cadrul emisiunii Gândul Green.
”Dacă noi am face finanțarea din buget propriu, pierdem finanțarea europeană”
În timpul emisiunii Gândul Green, Robert Negoiță a mai precizat că nu au existat – din cauza subfinanțării – utilajele necesare pentru o colectare selectivă a deșeurilor.
În același timp, primarul Sectorului 3 a declarat și că finanțarea nu poate fi făcută din bugetul primăriei, pentru că s-ar pierde finanțarea europeană, Comisia Europeană implementând reguli stricte în acest sens.
”Noi, primăria Sectorului 3, direcția noastră de salubritate, a avut ceva sincope și încă mai avem ceva sincope, din cauza subfinanțării, să ne înțelegem, nu avem utilajele necesare pentru a colecta selectiv. De aceea, și este o chestiune asumată, pentru că așteptăm să primim finanțare europeană. Dacă noi am face finanțarea din buget propriu, pierdem finanțarea europeană pentru că nu se acceptă, e o regulă a Comisiei Europene, nu acceptă dublă finanțare”, a mai spus Robert Negoiță la Gândul Green.
Primăria Sector 3 desfășoară o campanie de reciclare a deșeurilor electronice, electrocasnice și electrice (DEEE), în parteneriat cu Red Point, Direcția de Salubritate Sector 3 și Eco Life Style. Campania pune la bătaie premii în valoare totală de 25.000 lei.
Citește și:
- Dezvoltarea infrastructurii de colectare, soluție pentru diminuarea costurilor. În curând, insule de colectare separată inteligente
- VIDEO | Consilierul de Stat pentru Climă și Sustenabilitate: „Avem o strategie națională în lucru privind adaptarea la schimbările climatice, pentru perioada 2022-2030, cu orizontul anului 2050”
- Ca la noi, la nimeni! Incredibil! De câte contoare e nevoie pentru un sistem fotovoltaic
- VIDEO| Avem bani să investim în energie curată, dar nu știm cum să-i folosim. 12,4 miliarde de euro blocate în așteptarea ghidului de aplicare
- VIDEO| De ce România este mult în urma țărilor europene la producția de energie solară: “În Italia, se decontează 50% din costurile unei instalații solare și pentru proprietari, și pentru chiriași”