VIDEO | Sfaturile unui specialist toxicolog. Ce pește e bine să mâncăm pentru a nu ne îmbolnăvi
This browser does not support the video element.
Chiar dacă apele sunt tot mai poluate, peștele reprezintă un aliment pe care medicii îl recomandă pentru consum. Însă ne dau câteva sfaturi pentru a nu ingera, odată cu hrana, plastic, metale grele și alte toxine. Toxicologul Radu Țincu consideră că în dieta de zi cu zi trebuie să se regăsească atât pește oceanic, cât și de apă dulce ori de crescătorie, cu o singură condiție însă: să fie din diferite zone geografice.
“Sunt anumite zone ale globului unde poluarea este mai intensă. Sunt anumite zone unde poluarea este mai redusă, în special în zonele europene unde avem o legislație mult mai restrictivă cu privire la poluare, dar există și ea. Dacă discutăm de comparația dintre pește oceanic și pește de munte, de râu de munte, evident că peștele oceanic este mai încărcat cu substanțe chimice pentru că de fapt oceanul este ultimul rezervor care adună toate aceste ape intens poluate”, a declarat medicul Radu Țincu, toxicolog ATI, în cadrul emisiunii Gândul Green.
Secretul unei diete cât mai sănătoase este dat de diversificare, deoarece nu tot peștele înmagazinează la fel substanțele chimice.
“Putem mânca pește, ce vă recomand este să mâncăm pește diversificat, asta înseamnă să alegem pește din mai multe zone ale globului, alternând peștele oceanic cu peștele de apă dulce, alternând chiar și cu peștele de crescătorie. Eu cred că la momentul acesta, când avem o expunere toxică generală, singura posibilitate de a nu ne intoxica este să diversificăm sursele de alimentație și să nu folosim în mod constant același tip de pește, din aceeași zonă, pentru că aici există riscul ca dacă acolo zona este poluată să ne intoxicăm cu substanțele regăsite în zona respectivă. Recomand ca oamenii să mănânce pește, nu interzic acest lucru, și eu mănânc și le recomand chiar și pacienților pe care-i urmăresc cu diferite intoxicații să facă acest lucru însă recomandarea este de diversificare cât mai mult a zonelor, a tipului de pește. Nu tot peștele înmagazinează la fel substanțe chimice. Dacă această diversificare este asigurată cred că reducem semnificativ riscul de a ne expune la anumite substanțe”, a conchis dr. Radu Țincu.