Anul 2022 a fost unul dintre cei mai calzi ani din ultimele trei decenii, cu luni foarte fierbinți, cu valuri de căldură care au lovit în zone neașteptate.
Întreaga Europă a fost victima secetei, inclusiv țara noastră. Iar previziunile sunt sumbre: fenomene meteo extreme vor fi tot mai dese. Grindina de mari dimensiuni va lovi tot mai puternic.
“Judecând după datele transmise cu regularitate de serviciul Copernicus privind schimbările climatice putem spune că aproape fiecare lună a anului 2022 care a trecut a înregistrat valori termice peste mediile climatice din ultimii 30 de ani. Deci, per total, cred că anul 2022 va fi caracterizat ca un an cald raportat la valorile ultimelor trei decenii’, a declarat în cadrul emisiunii Gândul Green, Simona Andrei, climatolog, cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, de pe platforma de la Măgurele.
Conform cercetătorului, printre cele mai calde luni, pentru Europa, au fost lunile februarie și august.
”Eu că principala caracteristică a acestui an pentru zona europeană a fost seceta. Intervalele prelungite cu deficit de precipitații au creat și continuă să creeze probleme mai ales în sudul continentului, aici incluzând și teritoriul țării noastre”, a mai spus dr. Simona Andrei.
Conform specialistului în fenomene meteo extreme Bogdan Antonescu, o situație aparte, a cărei cauză este încălzirea globală, s-a înregistrat în Marea Britanie.
“A fost un an foarte interesant. Prima dată o să mă refer la valurile de căldură. Anul acesta a fost o perioadă undeva începută în iunie și care s-a prelungit până în septembrie cu valuri de căldură în Europa, în multe regiuni. Numai valul de căldură din partea de vest a Europei , din Marea Britanie, este un val de căldură total neobișnuit, cu un impact foarte mare. Regiunea aceea este o regiune unde nu există astfel de valuri de căldură cu temperaturi așa de mari și atunci și impactul este foarte mare. Iar apoi anul acesta este anul în care am avut foarte multe raportări de grindină și mai ales grindină de mari dimensiuni, aproape în întreaga Europă”, a afirmat Bogdan Antonescu.
De altfel, grindina de mari dimensiuni va fi un fenomen ce va lovi Europa tot mai des.
“Este un record de raportări privind furtunile cu grindină și probabil că aceste două fenomene vor fi din ce în ce mai des observate în ani următori, mai multe valuri de căldură și mai intense și probabil că o să observăm căderi de grindină, dar nu grindină de mici dimensiuni, cu care suntem obișnuiți acum, ci grindină cu dimensiuni peste 2,5 cm. Deci grindină de mari dimensiuni”, a conchis Bogdan Antonescu.
Citește și: