Laura Ghibu, medic român în Suedia, a vorbit la GÂNDUL LIVE, cu ocazia Zilei Naționale, despre momentul în care a dorit să revină în România. „România mea e o Românie simplă, în care să nu îți fie dificil să trăiești. Eu am vrut să revin în România, m-am întors într-o țară în care nu știam să trăiesc. Fiind obișnuită ca să rezolv totul cu o legitimație digitală, ca statul să mă respecte, impactul meu cu România de acum 3 ani a fost ucigător. Nu am reușit să supraviețuiesc. Vreau o Românie digitalizată, în care statul să respecte cetățeanul. ”, a spus Ghibu la GÂNDUL LIVE.
„Să știți că există o carte extraordinară, „Psihologia poporului român”, aș da sfatul ca fiecare să citească această carte. Avem toate trăsăturile noastre, de popor și dacă știm exact, putem să facem modificările care ne convin mai bine.
Poporul român are mentalitate colectivistă, trebuie să fim un pic ca vecinul. Nu ne preocupăm de noi, de a-i respecta pe ceilalți. Suntem la nivel de colectivitate. Ne comparăm cu vecinul. Nu avem o inițiativă foarte puternică, nu luăm decizii individuale.
Suedezii sunt un pic similari nouă, dar au avut un noroc fantastic, dar au avut niște lideri foarte vizionari acum 100 de ani, au clădit sistemul educațional pentru ca suedezul de rând să aibă o educație, să progreseze țara.
Binele învinge dacă colectivitatea este clădită cu acest concept, de respectare a regulilor, de respectare a celorlalți. Dar nu de încălcare a libertății prin comportament anarhic. În Suedia de obicei binele învinge, iar dacă vrem o asemenea societate și la noi trebuie să începem educația de la grădiniță, să sădim aceste concepte, enumerate înainte.
Din păcate România se vede ca o țară în curs de dezvoltare. În Suedia avem foarte mulți conaționali care din păcate nu au alt mod de a se întreține – care cerșesc și spun că țara noastră nu are grijă de dânșii. Aici acest concept e de neînțeles. Eu primesc zilnic întrebări de la suedezi – cum de țara dvs nu are grijă de acești oameni, care cerșesc pe stradă mila?
Asta e imaginea pe care noi o dăm. Educația e absolut esențială, adoptarea unui sistem social, care să includă toată populația. Avem o șansă enormă în acest an să începem să clădim România pe aceste principii.
Nu am avut niciodată o situație benefică. După 6 decembrie nu vom avea alegeri timp de patru ani. Toate frământările or să fie șterse cu buretele. Se pot lua decizii revoluționare. Societatea este diferită. Acum copiii sunt adulți, au altă mentalitate, găsesc altfel informații, își dirijează altfel percepția asupra realității. Nu mai sunt spălați pe creier precum părinții noștri în anii 1990, care au votat. E bine să spui lucrurilor pe nume.
România mea e o Românie simplă, în care să nu îți fie dificil să trăiești. Eu am vrut să revin în România, m-am întors într-o țară în care nu știam să trăiesc. Fiind obișnuită ca să rezolv totul cu o legitimație digitală, ca statul să mă respecte, impactul meu cu România de acum 3 ani a fost ucigător. Nu am reușit să supraviețuiesc. Vreau o Românie digitalizată, în care statul să respecte cetățeanul.”, a spus Laura Ghibu la GÂNDUL LIVE.