Alexandru Rafila, la GÂNDUL LIVE, despre incendiul de la SJU Neamț: A fost o greșeală politizarea acestei chestiuni! O astfel de tragedie se poate repeta din cauza infrastructurii vechi – VIDEO

Publicat: 16/11/2020, 12:26
Actualizat: 16/11/2020, 13:35

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, vorbește la GÂNDUL LIVE despre tragedia care a avut loc sâmbătă seară la Spitalul Județean de Urgență Neamț, în urma căreia 10 persoane și-au pierdut viața iar alte 7 au fost rănite, printre care și medicul Cătălin Denciu, care se afla de gardă în momentul în care a izbucnit incendiul.

Profesorul Alexandru Rafila reamintește de faptul că infrastructura spitalicească, dar nu numai, este una învechită și instalațiile sunt de obicei foarte vechi și chiar neîntreținute, astfel încât o tragedie precum cea de la Piatra Neamț ar putea avea loc și în alte spitale din țară, chiar dacă în unele există echipamente noi, așa cum a fost în cazul SJU Neamț.

Alexandru Rafila: Tragedia din Neamț se va repeta din cauza infrastructurii și a instalațiilor vechi!

„Discutăm de o infrastructură spitalicească învechită, care, de multe ori, a fost obiectul unor dotări cu echipamente noi, dar infrastructura rămâne… și, probabil ceea ce s-a întâmplat și la Piatra Neamț, fără să am suficiente informații, sigur, că se va repeta și în altă parte. Instalațiile acestea foarte vechi și câteodată neîntreținute, evident că predispun la asemenea accidente.Dincolo de dorința autorităților să rezolve, să evalueze, rămâne funcționarea acestor secții, și nu numai, în secțiile în care sunt îngrijiți acești pacienți, care trebuie să continue, nu putem să întrerupem funcționarea secțiilor de îngrijire a pacienților infectați pentru că nu ai unde să îi duci în altă parte. Atunci trebuie să găsești un compromis rezonabil în asigurarea unei siguranțe cât mai mari și capacitatea de a-i îngriji. Lucrul ăsta trebuie realizat într-un timp scurt. Nu știu care sunt resursele pentru realizarea într-un timp foarte scurt, mai ales, știm bine, majoritatea spitalelor din România, mă refer instituțile vechi, inclusiv unități de învățământ, nu au autorizații din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și lucrul ăsta nu se poate rezolva peste noapte”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, reiterează importanța anchetei care se află în desfășurare la SJU Neamț, realizată de Parchetul General, ale cărei rezultate va arăta care sunt adevărații vinovați de tragedia care a răpit viața a 10 persoane.

„Discutăm de o problemă sistemică, pe de o parte, și despre nevoia de a îngriji pacienți. Eu nu pot, în vreun fel, și mi s-au puțin hazardate diversele comentarii legate de vina, de responsabilitatea celor de la spital… Eu zic să așteptăm ancheta, așa cred că este corect, să stabilească eventualii vinovați. Pentru că am înțeles că există cu siguranță vinovați. Trebuie să vedem rezultatele acestei anchete, dar nu trebuie nici să demobilizezi corpul medical din a încerca să găsească soluții ca să trateze pacienții pe care trebuie să îi primească și nu poate să îi lase fără asistență medicală. A fost o greșeală politizarea acestei chestiuni, din punctul meu de vedere, ca și politizarea pandemiei de coronavirus, pentru că rezultatele se văd iar lumea își pierde încrederea pe de-o parte”, a explicat reprezentantul României la OMS.

Profesorul Rafila: DSP Neamț nu are atribuții în evaluarea instalațiilor sanitare

Direcția de Sănătate Publică de la Piatra Neamț a intrat în mod prelungit în această discuție, din punctul meu de vedere, ea neavând nicio atribuție în evaluarea riscurilor legate de instalațiile electrice sau de cele de stingere a incendiilor. Ei trebuie să dea autorizația sanitară de funcționare. Ori aici nu discutăm de condițiile igienico-sanitare, ci despre altceva”, a mai subliniat profesorul Rafila.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Monica Tatoiu a ajuns la o pensie de procuror. Recalcularea i-a adus mai mulți bani...
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?