Alexandru Rafila, la GÂNDUL LIVE, despre incendiul de la SJU Neamț: A fost o greșeală politizarea acestei chestiuni! O astfel de tragedie se poate repeta din cauza infrastructurii vechi – VIDEO
This browser does not support the video element.
Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, vorbește la GÂNDUL LIVE despre tragedia care a avut loc sâmbătă seară la Spitalul Județean de Urgență Neamț, în urma căreia 10 persoane și-au pierdut viața iar alte 7 au fost rănite, printre care și medicul Cătălin Denciu, care se afla de gardă în momentul în care a izbucnit incendiul.
Profesorul Alexandru Rafila reamintește de faptul că infrastructura spitalicească, dar nu numai, este una învechită și instalațiile sunt de obicei foarte vechi și chiar neîntreținute, astfel încât o tragedie precum cea de la Piatra Neamț ar putea avea loc și în alte spitale din țară, chiar dacă în unele există echipamente noi, așa cum a fost în cazul SJU Neamț.
Alexandru Rafila: Tragedia din Neamț se va repeta din cauza infrastructurii și a instalațiilor vechi!
„Discutăm de o infrastructură spitalicească învechită, care, de multe ori, a fost obiectul unor dotări cu echipamente noi, dar infrastructura rămâne… și, probabil ceea ce s-a întâmplat și la Piatra Neamț, fără să am suficiente informații, sigur, că se va repeta și în altă parte. Instalațiile acestea foarte vechi și câteodată neîntreținute, evident că predispun la asemenea accidente.Dincolo de dorința autorităților să rezolve, să evalueze, rămâne funcționarea acestor secții, și nu numai, în secțiile în care sunt îngrijiți acești pacienți, care trebuie să continue, nu putem să întrerupem funcționarea secțiilor de îngrijire a pacienților infectați pentru că nu ai unde să îi duci în altă parte. Atunci trebuie să găsești un compromis rezonabil în asigurarea unei siguranțe cât mai mari și capacitatea de a-i îngriji. Lucrul ăsta trebuie realizat într-un timp scurt. Nu știu care sunt resursele pentru realizarea într-un timp foarte scurt, mai ales, știm bine, majoritatea spitalelor din România, mă refer instituțile vechi, inclusiv unități de învățământ, nu au autorizații din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și lucrul ăsta nu se poate rezolva peste noapte”, a declarat Alexandru Rafila.
De asemenea, reiterează importanța anchetei care se află în desfășurare la SJU Neamț, realizată de Parchetul General, ale cărei rezultate va arăta care sunt adevărații vinovați de tragedia care a răpit viața a 10 persoane.
„Discutăm de o problemă sistemică, pe de o parte, și despre nevoia de a îngriji pacienți. Eu nu pot, în vreun fel, și mi s-au puțin hazardate diversele comentarii legate de vina, de responsabilitatea celor de la spital… Eu zic să așteptăm ancheta, așa cred că este corect, să stabilească eventualii vinovați. Pentru că am înțeles că există cu siguranță vinovați. Trebuie să vedem rezultatele acestei anchete, dar nu trebuie nici să demobilizezi corpul medical din a încerca să găsească soluții ca să trateze pacienții pe care trebuie să îi primească și nu poate să îi lase fără asistență medicală. A fost o greșeală politizarea acestei chestiuni, din punctul meu de vedere, ca și politizarea pandemiei de coronavirus, pentru că rezultatele se văd iar lumea își pierde încrederea pe de-o parte”, a explicat reprezentantul României la OMS.
Profesorul Rafila: DSP Neamț nu are atribuții în evaluarea instalațiilor sanitare
„Direcția de Sănătate Publică de la Piatra Neamț a intrat în mod prelungit în această discuție, din punctul meu de vedere, ea neavând nicio atribuție în evaluarea riscurilor legate de instalațiile electrice sau de cele de stingere a incendiilor. Ei trebuie să dea autorizația sanitară de funcționare. Ori aici nu discutăm de condițiile igienico-sanitare, ci despre altceva”, a mai subliniat profesorul Rafila.