Amalia Năstase a vorbit la ediția GÂNDUL LIVE, de miercuri, 16 iunie, despre problema copiilor bolnavi de cancer, pe care îi ajută de mai mult douăzeci de ani ca să fie tratați în străinătate. După ce a solicitat un răspuns de la ministerul Sănătății în acest sens, Amalia Năstase spune că nu va renunta până când „fiecare copil nu va fi ajutat să beneficeze de tratament”. Mai mult, Amalia Năstase spune că în România nu se tratează cancerul la copii, iar personalul medical sfătuiește părinții să renunțe să mai lupte pentru viața acestora.
Totodată, Amalia Năstase propune o soluție pentru ca bolnavii de cancer, respectiv copiii, să fie tratați în România.
Amalia Năstase a abordat acest subiect. Într-o postare pe Facebook, ea a cerut clarificări de la Ioana Mihailă, ministrul Sănătății, întrebându-i pe cei responsabili dacă ar fi la fel de pasivi dacă ar fi vorba de proprii lor copii.
„În România nu există proceduri. În SUA, la fiecare pacient se face un protocol.
Mă lupt cu sănătatea. Până când fiecare copil bolnav de cancer nu va avea acces la tratament, eu mor cu ei de gât. O să le scriu săptămânal până când se vor sătura de mine.
Nu am primit niciun răspuns de la ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Eu sunt nimeni în fața lor. Poate s-au apucat de un plan de restructurare a Secției de Oncologie pediatrică și eu nu știu”.
Soluția propusă de Amalia Năstase este să se restructureze Secție de Oncologie pediatrică. Amalia Năstase numește tratamentul primit de copiii bolnavi de cancer „o bătaie de joc”.
„Soluția nu este să fie trimiși în străinătate, ci să se restructureze Secție de Oncologie pediatrică, să se formeze medici și asistenți, și să începem să tratăm cancerul la copii, dacă se vrea.
Părinților li se spune: « Lasă că faci altul?» ;« Ia-l de aici că oricum moare».
Nu există atâta bătaie de joc cum este în oncologia pediatrică din România. Părinții nu vorbesc pentru că le este frică că nu îi mai tratează”.
Amalia Năstase subliniază că nu există un registru al copiilor bolnavi de cancer.
„Cel mai mult mă deranjează că nu avem un registru al copiilor bolnavi de cancer. Fac asta de 20 de ani. Trimit copiii la tratamente în străinătate. Ce se întâmplă? De ce îi lăsați pe mâna medicilor care nu poate să mai schimbe nimic?!
Eu fac mai mult bine decât dacă aș fi urcată într-un minister. Sunt un om foarte credincios”.
Amalia Năstase spune că România s-a situat pe primele poziții în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene după rata mortalităţii infantile înregistrată.
„La neonatologie, aveam rata cea mai mare de deces infantil”.
România s-a situat pe poziţia a doua în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene după rata mortalităţîi infantile înregistrată în anul 2019, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică. Astfel, România a înregistrat un număr de 5,8 decese la 1.000 de naşteri vii în anul 2019.
„De șase ani se cumpără multe incubatoare. Au scos banii de acolo și i-au pus în PNRR. Cei de Comisia Europeană au întrebat ce caută acei bani în PNRR.
Asta se vrea. Ca România să rămână o țară micuță. Când a venit pandemia, toată lumea striga după hoții de români, dar aveau nevoie tot de români care să-i ajute să le culeagă sparanghelul”.
„Dacă eram în acea tribună, mă ridicam și îi cedam locul lui Hagi. Asta însemnă să îl iubești pe Hagi. Hagi este Dumnezeu, cum este și Nadia! Acești oameni și-au investit banii lor”.
Citește și: EURO 2020. Primele schimbări după scandalul biletelor la Tribuna VIP de pe Arena Națională. Ce a decis UEFA