APEL. Virgil Musta, la Gândul Live: Epidemia în România este încă ținută sub control / Trebuie să înțelegem și să acceptăm că viața noastră trebuie puțin schimbată
This browser does not support the video element.
Virgil Musta, medic primar infecționist la Spitalul „Victor Babeș” din Timisoara, îndeamnă populația să nu cedeze ispitei de a ieși la soare, de a socializa fără măsuri de protecție, pentru a trece cu bine de actuala pandemie de Covid-19.
„În ultimul timp a crescut capacitatea de testare la nivelul populației, ceea ce implicit duce și la depistarea unui număr mai mare de pacienți pozitivi. Epidemia în România este încă ținută sub control, ceea ce este foarte, foarte bine, și trebuie să fim foarte prudenți și înțelepți în viitor. Nu e nevoie să avem acțiuni radicale, care să ne facă să regretăm după aia că am scăpat epidemia de sub control”, a explicat Dr. Virgil Musta, medic primar și șef de secție în cadrul Clinicii de Boli Infecțioase II a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara.
Medicul timișorean, cunoscut pentru numărul mare de pacienți infectați cu noul coronavirus și declarați vindecați, atrage atenția asupra riscului apariției unui val suplimentar de infecții cu noul coronavirus în toamnă, dacă scade gradul de conformare a populației la regulile de conduită socială. „Și eu am observat această relaxare. Pe de o parte, vine primăvara. Vedeți, natura înflorește, totul e frumos, e soare în jurul nostru…”, empatizează medicul. „Noi trebuie însă să fim raționali și să avem răbdare și respect pentru reguli. Dacă vom avea aceste trei elemente și vom fi înțelepți, vom duce la capăt acest război cu bine. Dacă nu, riscăm să avem probleme de patologie, probleme cu un număr mare de decese, ceea ce cred că nimeni nu-și dorește”, a detaliat medicul, la Gândul Live.
„Noi trebuie să înțelegem și să acceptăm că viața noastră trebuie puțin schimbată față de cum am fost obișnuiți. De la socializare -chiar dacă trebuie socializăm, trebuie să o facem cu multă gândire și mult control, până la a schimba modul de viață”, a explicat medicul din Timișoara. Virgil Musta a dat exemplul unuia dintre factorii de risc cei mai importanți, obezitatea – comorbiditate întâlnită și în cazul pacienților tineri – și a subliniat importanța unei alimentații corecte și, cu atât mai mult în perioada izolării în casă, a exercițiilor fizice.
Despre imunizarea în masă a populației, Virgil Musta consideră că este o teorie, o soluție, doar că trebuie aplicată în funcție de particularitățile zonale și particularitățile educației locale. El a dat exemplu țărilor nordice, unde majoritatea părinților sau persoanelor în vârstă stau în așezăminte de bătrâni, spre deosebire de România, unde batrânii stau preponderent în familie, iar cei tineri, dacă încearcă se se imunizeze, le pot aduce virusul fatal.