Prima pagină » Gândul Live! » Cine decide care bugetari intră în șomaj tehnic? Răspunsul Violetei Alexandru, ministrul Muncii, la GÂNDUL LIVE

Cine decide care bugetari intră în șomaj tehnic? Răspunsul Violetei Alexandru, ministrul Muncii, la GÂNDUL LIVE

Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a detaliat la Gândul Live, proiectul de lege pregătit de Guvern privind șomajul tehnic în instituțiile publice.

Viitoarea lege asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază. Propunerea a venit după mai multe evaluări și consultări, inclusiv cu autorități locale.

„Cine alege este cel care conduce instituția, fiecare conducător de instituție, fiecare conducător de societate cu capital public din subordinea autorităților locale, fiecare primărie, consilliu județean, prefectură, regie autonomă cu capital de stat știe cel mai bine care este organizarea și încărcătura la începutul, în a doua parte a lunii pentru fiecare angajat”, a declarat Violeta Alexandru, la Gândul Live.

Sume calculate din salariul de bază, fără sporuri

„Principiul este foarte simplu: toți angajații vor fi împărțiți în două serii. Jumătate dintre ei vor lucra în program normal în prima parte a lunii, cealaltă jumătate, în a doua parte a lunii. Cei care în prima parte a lunii lucrează în program nomal, în a doua parte vor fi în șomaj tehnic, deci vor fi acasă, în acest fel asigurându-se în această perioadă în care autoritățile ne cer să nu slăbim, ci, dimpotrivă, să fim vigilenți în asigurarea măsurilor de protecție, vor rămâne la domiciliu, urmând să primească, așa cum arată propunerea pe care o avem în dezbatere, un 75% din salariul de bază, deci nu intră sporurile”, a detaliat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru a admis că în unele cazuri sporurile ajutau la formarea unui salariu decent, însă a subliniat că unele sporuri se acordă pentru condiții de periculozitate în incinta instituției în care persoana activează, ceea ce nu o să fie cazul, nu se acorda nici când era angajatul în deplasare sau în concediu. „Deci nu inovăm, nu venim cu niște măsuri în afara practicii obișnuite din administrație. Fiind acasă angajatul public, evident că ce i se oferea ca sporuri în activitatea la serviciu nu se poate acorda în condițiile de acasă”, a precizat ministrul Muncii.

Numărul contractelor suspendate, în creștere

În ceea ce privește numărul de șomeri pe care statul îi poate susține acum, ministrul spune că își dorește să fie cât mai mic. „Nu e nicio satisfacție să văd că în REVISAL, registrul electronic de evidență a salariaților din sistemul privat, această cifră a contractelor suspendate, de peste un milion în acest moment, este, într-adevăr, în creștere. Noi suntem pregătiți să facem față acestei situații, dar nu ne rezumăm în a privi în REVISAL creșterea cifrei pe categorii, ci căutăm măsuri pentru a veni în sprijinul celor care sunt în situația de a avea activitatea afectată, mă refer la angajator, lucru care se răsfrânge și asupra veniturilor angajaților”, a spus ministrul Muncii, la Gândul Live.

„Lucrăm la un nou set de măsuri care să vină în mod activ în sprijinul celor care au reușit să facă eforturi să continue activitatea și au și ei nevoie de sprijin. Scopul nostru este să sprijinim acele sectoare din economie care își pot continua activitatea, să ne simtă alături că îi sprijinim, ci nu să determinăm o creștere a acelora ale căror contracte sunt suspendate sau întrerupte. Încercăm să evităm creșterea acestui număr din acest moment, care el în sine e îngrijorător și reflectă situația delicată prin care trece economia”, a subliniat Violeta Alexandru.

Ministrul nu a putut confirma informațiile care au început să circule recent, privind reluarea activității la Uzinele Dacia, posibil la începutul lunii mai – unde angajații au fost trimiși în șomaj tehnic, însă a apreciat că, dacă responsabilii decid asta, cu respectarea tuturor normelor de siguranță, ar fi un lucru îmbucurător.

„Sunt conștientă, ca și dânșii, că lucrurile trebuie să meargă înainte în România și că trebuie să facem toate eforturile, după ce trecem de această etapă în care trebuie să fim precauți, pentru ca numărul de îmbolnăviri să nu crească, avem nevoie să fim liniștiți, în condiții de securitate și prevenție totală, dar sper că această etapă să fie cât mai scurtă și într-adevăr astfel de știri să fie cât mai multe și ușor, ușor, să ne revenim la normalitate”, a conchis ministrul Muncii.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele