Prima pagină » Gândul Live! » EXCLUSIV. Cristian Diaconescu la GÂNDUL LIVE: „Nu aș păstra pentru nimeni pensiile speciale” / Despre Sorina Pintea: „Am fost judecător. Stiu ce greu se judecă un om” / PMP dorește o coaliție de dreapta la guvernare

EXCLUSIV. Cristian Diaconescu la GÂNDUL LIVE: „Nu aș păstra pentru nimeni pensiile speciale” / Despre Sorina Pintea: „Am fost judecător. Stiu ce greu se judecă un om” / PMP dorește o coaliție de dreapta la guvernare

EXCLUSIV. Cristian Diaconescu la GÂNDUL LIVE: „Nu aș păstra pentru nimeni pensiile speciale” / Despre Sorina Pintea: „Am fost judecător. Stiu ce greu se judecă un om” / PMP dorește o coaliție de dreapta la guvernare

Cristian Diaconescu, prim-vicepreședintele PMP și ex-ministru de Externe, a fost invitatul Emmei Zeicescu la GÂNDUL LIVE, unde a vorbit despre criza politică din România, relația cu UE și planurile PMP pentru perioada următoare.

Despre planurile politice ale PMP

Nu am discutat despre vot. Cei de la PMP, oameni onești, partid mic, își doresc o coaliție de dreapta la guvernare. Nu obligatoriu cu PMP la guvernare. Partidele de dreapta să reușească să stea la aceeași masă și să stabilească strategia pentru perioada următoare. Problema e la toți. Situația în care e țara în acest moment, parcă ne-ar îndemna să negociem și pe interes național, dar și pe „degeaba”. Deocamdată, nimic nu este convenit, până când totul nu va fi convenit, inclusiv în privința PRIMARULUI GENERAL.

Nu luăm o decizie, până când nu se stabilește totul cu candidatul, o coaliție a forțelor de dreapta, dacă nu există o discuție fundamentală, nu își are rostul. Gândim și stabilim o coaliție, apoi în coaliție se vor stabili și preferințele electorale ale coaliției. Ideea că un partid mai mare sau mai mic desemnează un personaj public, e neproductivă, e un fel de talcioc, nu e corect.

Dacă nu există politic o înțelegere exhaustivă, ne facem că acordăm sprijinul, nu are eficiență și tot Firea se alege. Cristian Diaconescu NU votează Gabriela Firea. Putem să lăsăm calculele mercantile, măcar în perioada asta? Ce ar fi să nu pierdem individual, ci să câștigăm toți împreună?

Oricât ai fi de mic, în politică nu are cum să-ți pună cineva zgardă.

Despre criza politică

Sunt două dileme existențiale legate de viața românului:

1. Dorești un guvern de dreapta. Aici am rezerve. Înseamnă absența unei poziții clare

2. Ai situația internă și internațională, unde ești pus în situația de a alege fundamental. Fie mergi cu alegerile anticipate, în funcție de cum va trece ordonanța privind alegerile electorale, dar nu ai guvern… Îți asumi această situație, încerci să fii credibil la cetățeni.

Pe de altă parte, rămâi la ideea unui guvern funcțional, va trebui să accepți și legile privind majorarea pensiei cu 40%, lucru imposibil de îndeplinit.

Nici unii, nici alții, de fapt, nu vor să-și asume țara, așa cum e. Alte opțiuni nu avem.

Despre relația cu UE

Intrăm pe coridorul politic în care fiecare se descurcă singur, în UE. Încă suntem la masa de negocieri, unii vorbesc, se ridică, se întorc. Avem nevoie de oameni care să ne reprezinte cu forță, conexiune.

Despre comunicarea instituțiilor române pe coronavirus / Impactul epidemiei asupra economiei globale

În principiu nu am ce să reproșez. Ideea de alertă la nivelul instituțiilor îmi arată că înăuntrul se conștientizează pericolul. Nu stau degeaba, sunt preocupați, nervoși și cu mijloacele lor încearcă să contracareze și epidemia și frica în același timp.

Se va reveni însă la criza din 2008-2009, China e o putere, Italia e al doilea partener economic al României. Vor fi influențe pe partea economică. Bursele au pierdut până acum șase trilioane de dolari. Situația era complicată și înainte de coronavirus. În China, dacă a lor creștere economică va scădea, 17 din primele 30 de bănci se închid, aproape de neconceput pentru a doua putere economică a lumii.

Despre imaginea de țară coruptă a României

Vorbeam cu cineva și îi spuneam că îi spuneam…Am întrebat și eu occidentali…Cum să facem noi ca atunci când Merkel deschide ziarul să nu vadă – România, o țară murdară și coruptă. Răspunsul occidentalilor, poate incomplet, este faceți știre pozitivă. Luați o măsură care să fie știre, dramatic, să fie pozitivă. I-am întrebat pe francezi de coronavirus, apropo de lupta pe informație și ei spun: Încercăm din răsputeri ca pe marii demnitari să-i dăm jos de pe televizoare și să comunice autoritatea locală. Au sentimentul că se întâmplă ceva în timp real. Nimeni nu poate genera acest tip de credibilitate doar din comunicarea simplă. Nu te crede nimeni.

Despre gunoaiele aruncate lângă București

Atunci când ceva merge prost în România, de o manieră gravă, cum e situația climatică… Toate lucrurile astea se cunosc. Excludeți din start varianta că n-a știut…Aș urmări nu cine nu a luat măsuri, ci de ce se perpetuează această stare de lucru în instituții. România e într-o stare de infringement. Dacă rapid, adică ieri nu se iau măsuri dramatice, vom avea de suferit și din perspectiva relațiilor cu partenerii noștri.

Despre schimbarea sistemului de justiție / Pensii speciale

Ai greșit politic, i-ai constituit un drept – vorbim de pensii speciale – și vrei să pui instituțiile care beneficiază de acest drept și vrei să îi pui să-și autoreglementeze drepturile. Să nu fim ipocriți!

Luăm o problemă sensibilă în opinia publică. Ne uităm cam mult pe Facebook din zona politică și încercăm să o plasăm în altă zonă. Am făcut tot ce era omenește posibil. Pensiile speciale … Să zicem că pot rămâne pentru cei cu drepturi câștigate. Nu aș păstra pentru NIMENI pensiile speciale, dar aș face un anumit tip de calculare, ca în funcție de specificul fiecărei activități, să avem în vedere anumite structuri de calcul de la instituție la instituție. O pensie rezonabilă, în funcție de contribuție și situația specială de-a lungul vieții.

Pot să vă vorbesc despre diplomați – ei contribuie în valută, dar primesc pensii în lei. Am încredere în instituțiile care oferă un punct de vedere reglat. Mi se pare moral un regim preferențial, dar imoral un regim excesiv de preferențial. CCR își respinge de plano măsurile.

Despre ultimele imagini cu Sorina Pintea

Am fost judecător nouă ani. Știu ce greu se judecă un om din hârtii. În al doilea rând, sigur, într-o prioritate de măsuri de siguranță – precum arestul – a-i nu-i pune sănătatea în pericol e un principiu. În al treilea rând, există un nivel de pericol social, dacă persoana în cauză a avut o implicare politică, instituțională și fapta are legătură cu funcția avută în stat.

Putem să ne desfășurăm urmărirea penală cu acces restricționat la martori. Ca să fim o societate normală la cap, mi-aș dori să excludem variantele extreme: dacă e arestat, e vinovat, dacă e bolnav, nu trebuie să fie în arest. Aceste criterii nu funcționează în fața legii. Sub aspectul stabilirii vinovăției, prezentarea publică nu trebuie să aibă niciun fel de greutate.

Mi-aș dori ca indiferent ce apare public, judecătorul să fie precum zeița, legat la ochi, să stea pe probe. Fie în sensul stabilirii mult prea rapide a unei vinovății, fie în ideea unei victimizări premature.

Dacă suspiciunile sunt reale, în mod clar discutăm despre o normalitate nocivă. Dacă am vorbi în metrou, discuția despre asemenea proceduri este notorie? Actul medical în sine este pervertit. Fie ca dotări, fie ca relație medic-pacient. E o generalizare total nedreaptă. Nu rezultă doar din pandemia informației, ci și din anumite tipuri de realități.

Cam din 2009, la zi, bugetul Sănătății s-a mărit de șase ori. Dar protecția a sporit și ea de șase ori? Caracatița nu poate fi rezolvată dintr-o lovitură. Te întrebi, de ce Casa Națională de Sănătate este și cea care livrează și cea care controlează. O astfel de regândire se poate face repede.

Autor