Prima pagină » Gândul Live! » Ediție specială GÂNDUL LIVE. Adrian Grecu, CEO Mylan: Putem să punem la dispoziție dublul cantității de vaccin antigripal în acest an față de anul anterior

Ediție specială GÂNDUL LIVE. Adrian Grecu, CEO Mylan: Putem să punem la dispoziție dublul cantității de vaccin antigripal în acest an față de anul anterior

Ediție specială GÂNDUL LIVE. Adrian Grecu, CEO Mylan: Putem să punem la dispoziție dublul cantității de vaccin antigripal în acest an față de anul anterior
Adrian Grecu, CEO Mylan, intervenție la ediția specială Gândul Live

Adrian Grecu, CEO Mylan, a declarat, în cadrul ediției speciale a Gândul Live, de miercuri, că, în urma mobilizării exemplare a autorităților, compania pe care o reprezintă poate asigura o cantitate dublă de vaccin antigripal pentru acest sezon, astfel încât măcar unul dintre riscurile epidemiologice pentru sănătatea românilor, excepând COVID-19, să poate fi eliminat.

Reprezentantul companiei farmaceutice Mylan, Adrian Grecu, a detaliat, la Gândul Live, provocările acestui sezon, care, pe lângă clasica amenințare gripală, este și sub semnul pandemiei de COVID-19.

„În nume propriu și a întregii companii mulțumesc întregii comunități medicale, asistente, infirmiere, personal auxiliar și nu în ultimul rând tuturor medicilor din România care sunt în linia întâi de aproape șase luni de zile pentru a ne proteja sănătatea și viața, câteodată punându-și propria viață la risc și omagiu medicilor pe care i-am pierdut în această perioadă. Toată recunoașterea noastră”, a afirmat Agrian Grecu în debutul intervenției în webminar-ul organizat de Gândul.ro, în parteneriat cu Asociația „Medici pentru România” și Sanador. Celor deja infectați, Adrian Grecu le transmite un mesaj de încurajare: „Nu renunța niciodată!”.

„Este normal ca, dacă putem, să eliminăm o problemă”

„Legat de vaccinul antigripal, noi, ca producători farmaceutici și de vaccinuri, suntem o verigă în acest lanț de protejare a pacienților români, suntem un instrument pentru medici, un instrument suplimentar în a ajuta protecția pacienților și, desigur, anul acesta este unul deosebit, unul special, sensibil, având ăn vedere această suprapunere a COVID cu sezonul gripal care ne așteaptă în fiecare an și pe care ne va fi foarte greu să îl evaluăm cât de dificil va fi, ca impact, contagiozitate. De aceea cred că este normal ca, dacă putem, să eliminăm o problemă în plus. Adică, dacă tot avem acest COVID, care este riscul numărul unu în acest sezon, să-l eliminăm măcar pe acesta, care deja devine mai mic decât un sezon tradițional, să încercăm să ne vaccinăm prin vaccinarea antigripală, care indiscutabil, este dovedit că este cea mai eficientă metodă de protecție. Nu este 100% garantată, trebuie să fie clar pentru toată lumea, dar este o protecție suplimentară”, a afirmat Adrian Grecu,

„În acest an, autoritățile au luat foarte serios acest aspect și s-au mobilizat foarte bine, licitația pentru vaccin antigripal a avut loc mai devreme decât de obicei și autoritățile vor achiziționa cel puțin dublu cantitatea de vaccin față de anul anterior, ceea ce zic că este un lucru extraordinar”, a spus Adrian Grecu, făcând referire la întreg contextul european, într-un an în care cererea de vaccin antigripal depășește cu mult capacitatea de producție a fabricilor.

„Sper că suntem cu toții conștienți că, totuși, o fabrică de vaccin antigripal nu își poate mări producția de la un an la altul, e nevoie de aproximativ șase luni de pregătire ca să avem vaccinul respectiv disponibil. Nimeni nu a anticipat această pandemie, deci cu atât mai mult și implicit cererea mai mare de vaccin, deci cererea e mult mai mare decât producția disponibilă”, a detaliat CEO Mylan.

O primă livrare, deja în România

„Cu toate acestea, compania pe care o reprezint dă o importanță foarte mare pacienților din România și autoritățile s-au mobilizat astfel încât suntem capabili să punem la dispoziție dublul cantității din anul anterior. O primă livrare s-a făcut deja săptămâna aceasta, a sosit în România, pentru imunizarea națională, în primul rând trebuie să se înceapă cu personalul medical și cu persoanele care sunt la cel mai mare risc de îmbolnăvire, dar aceste livrări se vor întinde până în luna decembrie, pentru că, în acest context european, cu cerere foarte mare, producția trebuie planificată foarte judicios și aplicat un proces echitabil, astfel încât să se asigure disponibilitatea vaccinului pentru toți pacienții din Europa care îl doresc”, a spus Grecu.

„Din punct de vedere protecție gripă, zic eu că suntem cât de cât pregătiți. Este foarte greu de anticipat în contextul actual dacă o cantitate dublă este suficicentă sau este prea multă. Până la urmă nu putem anticipa reacția întregii populații, cu siguranță vor fi mult mai mulți români care vor dori să se vaccineze în acest sezon, cred că este absolut normal, având în vedere situația”, a explicat Adrian Grecu.

Pentru restul populației, persoanele care nu sunt incluse în programul de imunizare națională pentru care Ministerul Sănătății a organizat liciția, vaccinurile vor fi disponibile pe piața privată de farmacii, din septembrie până în decembrie.

Campania de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății din sezonul epidemic 2019-2020 a început în septembrie 2019. La acea dată, MS anunța că a achiziționat un număr de 1.500.000 doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai mult față de anul precedent, pentru a asigura vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire. În ianuarie, ministrul Sănătății de la acea vreme, Victor Costache, a aprobat suplimentarea cu 35.000 a numărului de doze   de vaccin antigripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

În ceea ce privește administrarea în paralel a ambelor vaccinuri, antigripal și anti-COVID 19, Adrian Grecu a explicat faptul că în acest moment nu există date certe, dar că, intuitiv, ar putea să nu fie o problemă.

Legat de adepții nevaccinării, așa-numiții „antivexeri”, Adrian Grecu a recomandat informarea din surse oficiale. „Este un segment foarte mic, dar are într-adevăr un impact disproporționat de mare în general în rețelele de socializare sau diverse alte medii. Cred că e un procent foarte mic și cred că, cu cât facem un efort mai mare să le dovedim contrariu, probabil cu atât îi mobilizăm mai tare, pentru că cred că nu e o discuție tehnică, științifică, ci mai mult o discuție emoțională. E foarte greu să răzbați, să contracarezi un argument care vine din emoții cu argumente tehnice”, a explicat Adrian Grecu.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele