Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a explicat într-un interviu în exclusivitate în cadrul Webinarului Gândul.ro & Asociația Medici pentru România, fenomenul fake news în perioada pandemiei și a oferit sfaturi despre cum cum ar trebui să se informeze pacienții, contracarând zvonurile și informațiile false care pot crea la un moment dat efectorul de incurabor, adică teoriile conspirației.
Avem foarte multe studii care evidențiază că cel mai important canal de comunicare în ceea ce privește sănătatea o reprezintă medicul de familie. În același timp, este foarte clar că mesajele antivcciniste se propagă în zona mass-media și mai ales pe social media în care anumite percepții eronate, ale unor așa-ziși lideri, sunt preluate de diverse persoane cărora li se induce un anumit grad de suspiciune, o anumită reticență, explică medicul Gindrovel Dumitra.
Medicul Gindrovel Dumitra mai atrage atenția în ceea ce privește mesajele antivacciniste, subliniind că la nivel european există lideri care induc o anumită stare de teamă în rândul unui grup foarte mare populațional.
„Această pandemie, într-un fel și altul, mă bucur că nu ne atinge copiii. Copiii nu mor din cauza acestui virus. Vaccinurile pe care noi le avem în acest program național se adrează acelor boli care omoară copiii. Multe persoane vin și ne spun că un anumit medicament sau vaccin provoacă reacții adverse. Noi, medicii de familie, le spunem că suntem cei care avem obligația să traducem mesajele științifice pentru pacient în mesaje clare care să ajungă direct la ei”, mai spune medicul.
Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a explicat într-un interviu în cadrul Webinarului Gândul.ro & Asociația Medici pentru România, în parteneriat cu Sanador, care a fost rolul medicului de familie în perioada pandemiei. Cât privește CNAS, medicul Alexiu subliniază că instituția s-a adaptat la noile sisteme tehnologice moderne.