Președintele INACO Andreea Paul, prezentă la GÂNDUL LIVE, trage un semnal de alarmă asupra necesității existenței unor măsuri pentru „resuscitarea” domeniului economic, care urmează să intre într-un declin. Andreea Paul susține că cele trei medii care sunt în pericol și de care trebuie să avem grijă în plină pandemie de coronavirus sunt: planul sanitar, economic și educațional.
Președintele INACO Andreea Paul a precizat în contextul carantinării de la Parlament că este nevoie de o comunicare consecventă care să nu lase loc zvonisticii. De asemenea, președintele INACO, atrage atenția cu privire la faptul că dacă țara noastă ar fi fost în adevăratul sens al cuvântului în anul 2020 ( privind digitalizarea), atunci situația ar fi fost puțin mai simplă:
„Lucrurile stau așa din vina noastră. Nu ne-am făcut vara sanie și nici iarna căruță. Dacă eram utilați cum trebuie în sistemul sanitar, cu medicii acasă, dacă digitalizam administrația publică, treceam mai lin prin această criză. E neplăcut să vezi că avem și o criză politică. Dar există și o parte bună în povestea asta. Partea bună este că soluții avem în continuare și e interesant de văzut cum va funcționa economia țării cu premierul în carantină. E nevoie de leadership și de comunicare consecventă, înțeleaptă, care să nu lase loc zvonisticii care omoară încrederea cetățeanului”.
Andreea Paul atrage atenția asupra viitorului posibil sumbru al economiei românești:
„Sunt câteva lucruri pe care noi nu le putem controla. E tot rolul Guvernului fie el numit, interimar, sau carantinat. E nevoie de un pachet de măsuri de prevenție economică. Pentru că degeaba treci peste aceste câteva luni de zile și vei aduna cu fărașul companiile falimentate, sau vei avea un șomaj parțial sau tehnic care se transformă în șomaj pe termen lung. Trebuie să vii să oxigenezi mediul economic pentru că a intrat în terapie intensivă. Și nu e vorba doar de câteva domenii economice. Comerț exterior, blocaj total cu țările partenere. Apoi tot ceea ce înseamnă investiții suspendate, facturi neplătite”
Andreea Paul susține că digitalizarea este unul dintre elementele cheie cu ajutorul căreia putem face față acestei pandemii.
„Dicolo de ambalare psihologică, noi trebuie să gândim soluții. Și ele există. Dincolo de igiena de care suntem răspunzători și de autoizolare, trebuie să recurgem la metode de interconectare digitală. Suntem azi forțați să facem ce trebuia să facem de ani de zile. Prioritatea numărul 1 rămâne sănătatea. Planul 2 economic și planul 3, educațional”.
Andreaa Paul este de părere că ar trebui să se declare stare de urgență și în România:
„Starea de urgență trebuie declarată în România. Dacă unul se duce în instanță pentru că a fost carantinat pe nedrept câștigă. În stare de urgență nu câștigă”, a declarat Andreea Paul la GÂNDUL LIVE.