Prima pagină » Gândul Live! » EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. Gabriela, româncă videcată de coronavirus care a fost pe vasul Diamond Princess: Eu m-am vindecat cu vitamina C, aer curat, odihnă și trei mese pe zi. Depinde de imunitate / Îi sfătuiesc pe toți să intre în autoizolare – VIDEO

EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. Gabriela, româncă videcată de coronavirus care a fost pe vasul Diamond Princess: Eu m-am vindecat cu vitamina C, aer curat, odihnă și trei mese pe zi. Depinde de imunitate / Îi sfătuiesc pe toți să intre în autoizolare – VIDEO

Gabriela, care vrea să își mențină identitatea anonimă, a povestit în EXCLUSIVITATE la GÂNDUL LIVE experiența prin care a trecut la bordul vasului de croazieră Diamond Princess, care a intrat în carantină în Japonia în luna februarie. 

Ce simptome a avut la începutul infectării cu noul coronavirus COVID-19

„Da, într-adevăr, a fost o zi în care am avut simptome, dar a fost mai lejer la început. Primul simptom a fost durerea de cap și dureri de oase, m-am simțit slăbită, obosită. Normal, am fost la medic, mi s-a spus că nu am temperatură, deci nu îmi crescuse. Mi-a zis că sunt aptă de muncă, doar că practic sunt obosită și poate să fie și o răceală normală, un virus normal. Eu am ținut pe picioare durerile de oase și durerea de cap. Deci am și lucrat și după o săptămână mi-a crescut febra.

În primul și-n primul rând febra este simptomul care arată că ai coronavirus. Dar nu înseamnă că tot timpul arată la fel, diferă de la persoană la persoană. Am avut febră 37 cu 5 și după a crescut la 37 cu 9. Dar au fost persoane care au avut și 38. Anumite persoane au avut maxim 38 cu 1 sau 38 cu 2 (n. r. temperatura). La un moment dat mi s-a înfundat nasul, mi-am pierdut mirosul, mi-am pierdut gustul și mă usturau foarte tare ochii”, a povestit Gabriela în EXCLUSIVITATE la GÂNDUL LIVE

Ce măsuri de carantină s-au luat la bordul vasului de croazieră Diamond Princess

De asemenea, aceasta a vorbit și despre măsurile de protecție și prevenire a răspândirii noului coronavirus la bodrul vasului Diamond Princess, menționând faptul că la început au intrat în carantină doar pasagerii, nu și membrii personalului de pe vas.

„Deci practic eu m-am protejat cu mască, cu mânuși, dar nouă nu ni s-a zis că (n.r. coronavirusul) se transmite dacă te atingi la ochi, noi știam că doar la nas sau la gură. Dar cred că mi-am atins ochii pentru că mă tot usturau. A fost greșeala mea, am pus mâna la ochi chiar dacă aveam mânuși și mă protejam. Nu aveam voie să fac nimic fără mânuși sau fără măști.

Bineînțeles că noi nu eram în carantină, erau doar pasagerii. Noi tot așa, mergeam la mese, lucram. Dar ideea este că eu puneam mâna la ochi.

Aveam un telefon special, cum e în România, la care trebuia să spunăm să declarăm că avem peste 37 cu 5 și atunci ne spunea să stăm izolați în cabine, nu mai aveam voie să ieșim. Eu am fost izolată cu colega mea. Ea a stat cu mine cinci zile și a fost negativă tot timpul. Depinde de imunitate foarte mult”, a mai povestit aceasta.

Experiența din spitalele japoneze

„Când am ajuns în spital… normal, am fost transferată, mi s-a spus că în 30 de minute trebuie să îmi fac bagajele, că trebuie să mă scoată de pe vas. Și m-am dus în spital în Japonia, doctorii mi-au făcut radiologie la plămâni, primul lucru pe care ți-l fac, mi-au luat probe de sânge, și când i-am întrebat «ce medicamente îmi dați», mi-au spus că în afară de vitamina C nu au ce să îmi dea, că nu va avea niciun efect, și în cazul în care avansează febra îmi vor da un medicament pentru febră, ca să îmi scadă, atât.

Eu m-am vindecat cu vitamina C. În afară de vitamina C pe care o luam dimineața și seara, mie nu mi s-a dat nimic. Trei mese pe zi, odihnă, dimineța la ora 7 se deschidea geamul, că trebuia să fie aerisit la fiecare oră. Tot timpul veneau asistentele și îmi deschideau geamul, obligatoriu.

Întrebată dacă la un moment dat i-a fost teamă că lucrurile ar fi putut degenera, acesta a răspuns: „Da, mi s-a dat o foaie de completat, cu toate alergiile, toate bolile, ca să vadă dacă sufăr de ceva anume, plus că mi s-au făcut analize la sânge și nu a ieșit nimic în neregulă. Dar mi-a fost puțin teamă pentru că mi s-a mai dat o declarație de semnat în care Ministerul Sănătății din Japonia (n. r. mă informa că)… dacă o să am greutate la respirație sau probleme pulmonare mă vor transfera la alt spital pentru că nu aveau capacitatea (n. r. de a mă trata) acolo, erau anumite spitale care se ocupau de pneumologie”, a explicat Gabriela la GÂNDUL LIVE.

Patru teste de coronavirus pentru a afla „verdictul” final

„Primul test pozitiv a venit pe data de 17 februarie și am fost imediat dusă la spital. Pe data de 18 februarie mi s-a mai făcut un test și pe data de 25 a venit (n. r. rezultatul) și tot pozitiv era. Au cam întârziat cu rezultatul pentru că erau foarte mulți, japonezii erau cam aglomerați. Iar mi s-a făcut testul. La 2-3 zile trebuia să vină rezultatul. A mai întârziat, a venit după o săptămână și a fost negativ. Și s-a mai repetat testul. Trebuie două teste negative”, a explicat aceasta.

„Am avut pacienți în spital cu mine, niște domni, niște cupluri, și le-a ieșit negativ primul test, al doilea le-a ieșit pozitiv, după iar le-a ieșit negativ și iar le-a ieșit pozitiv. Nouă de lua (n. r. probă) din faringe. Trebuia luat foarte bine testul”, a povestit Gabriela referitor la modul în care pacienții din spitalele japoneze erau testați.

Cum s-a implicat Ambasada României în Japonia în cazul Gabrielei

„Am avut foarte mare suport din partea consulului român din Japonia, de la Ambasada României în Japonia, în fiecare zi mă suna sau îmi scria mesaje, deci eram tot timpul în contact. Nu a fost o problemă. Și în plus, japonezii sunt niște oameni extraordinari, au fost tot timpul atenți. E greu. În spitalele japoneze nu este ca în România”, a povestit Gabriela despre modul în care autoritățile române s-au implicat în cazul ei.

„Nu am avut niciun simptom (n.r. pulmonar). Nu am avut greutate la respirație, deci cred că eu am avut o variantă mai ușoară. Nu știu ce să zic. Nu sunt medic. Am înțeles că sunt mai multe tulpini. Am înțeles că fiecare persoană are un simptom diferit”, a declarat Gabriela la GÂNDUL LIVE.

Întoarcerea în România

Gabriela a povestit la GÂNDUL LIVE și despre experiența pe care a avut-o după întoarcerea în țară: „Fratele meu a venit și m-a vizitat, eu le-am zis că sunt negativă, deci le-am garantat, dar pe mama încerc să o protejez încă vreo două săptămâni. Fac o autoziolare, chiar dacă nu mi-a impus nimeni, este pentru binele celor apropiați”.

Și îi sfătuiesc pe toți să facă autoizolare, așa, pentru binele lor. Pentru că simptomele nu apar imediat. Perioada de incubație este de 7 – 14 zile și am înțeles că poate fi și mai mult, cam trei săptămâni. Și sfatul meu este să încerce să rămână acasă. Japonezii, într-adevăr, stau acasă”, i-a sfătuit Gabriela pe români.

Cum trăiesc japonezii în criza provocată de coronavirus

„Am rămas șocată. Eu am stat la hotel cinci zile până să ajung acasă, am avut șansa și am vrut să vizitez Japonia:  erau trenurile goale, și totuși în Japonia vă dați seama cum e situația…  Erau puține persoane pe stradă, restaurantele erau goale. Toată lumea poartă măști, nu există «eu nu am» sau «mi-e rușine, că «mă vede x sau y». Eu sfătuiesc pe toată lumea să poarte măști. Să nu le fie rușine, că e mai bine”, a fost sfatul Gabrielei.

Bilanţul persoanelor infectate de pe Diamond Princess a urcat la peste 700, adică aproape o cincime din numărul total de oameni aflaţi iniţial la bordul navei, 3.711.

 

Autor

Citește și