EXCLUSIV Gândul LIVE. „Să nu uităm că avem 53.000 de vindecări complete de coronavirus. Anul viitor, ne vom apăra mult mai bine”
This browser does not support the video element.
Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov, a făcut joi, la Gândul LIVE, o serie de precizări extrem de importante în contextul discuției despre epidemia cu noul coronavirus.
„Nu e suficient să spui că avem 95 de mii de cazuri la nivel global, trebuie să completezi cu faptul că sunt 53 de mii de vindecări complete. La început se raportau cam o cincime de vindecări, acum am trecut de 50%„, a explicat Sandra Alexiu la emisiunea Gândul LIVE de joi.
În plus, rata de mortalitate este de 2% în focare, acolo unde sunt adevăratele probleme (Wuhan sau Italia), în rest mortalitatea este la nivelul gripei.
Primul impact al unui nou virus este mai mare, mătură tot pe mapamond, pentru că nu avem nicio imunitate dezvoltată în fața lui, dar în anul următor lucrurile vor fi cu totul altfel. Am avut o pandemie și în 2009, și ați văzut că anul viitor nu a mai fost o problemă să ne apărăm” – Sandra Alexiu la Gândul LIVE.
Cei doi români infectați cu coronavirus în Japonia sunt vindecați. Referitor la contagiozitate, pe o scală de 1 la 20, cea mai mare contagiozitate o are variola (20), boală eradicată, iar gripa se situează la 2,5. Varicela sau vărsatul de vânt este la 3,5, în timp ce rujeola are grad de contagiozitate 18.
„Virusul care circulă acum, noul coronavirus, este de tip gripal, se comportă cam la fel cu gripa. Sunt două diferențe majore: în primul rând, nu avem vaccin și în al doilea rând avem purtători sănătoși ai noului coronavirus, se dă mai departe fără niciun simptom. Primul impact al unui nou virus este mai mare, mătură tot pe mapamond, pentru că nu avem nicio imunitate dezvoltată în fața lui, dar în anul următor lucrurile vor fi cu totul altfel. Am avut o pandemie și în 2009, și ați văzut că anul viitor nu a mai fost o problemă să ne apărăm”, a explicat Alexiu.
Cine trebuie trimis la testarea de noul coronavirus
Președința Asociației medicilor de familie a atras atenția cu privire la exagerările care se fac în cazul noului coronavirus:
„Noi ne confruntăm cu cazurile zilnice de gripă, asta este prioritatea la nivel de cabinet. Au fost exagerări cu privire la coronavirus. Am avut pacienți care au tușit la serviciu și au fost trimiși de patroni să-și ia concedii, să stea izolați. Sau pacienți care au rude care vin din străinătate, dar nu în zonele cu focare, se exagerează puțin. Avem informații publice despre zonele de focar și o procedură foarte clară cu privire la cei care vin din aceste regiuni sau din apropierea acestor regiuni”, a spus Sandra Alexiu.
Contagiozitatea acestei boli care este mai slabă decât a varicelei, este aproximativ la nivelul gripei” – Sandra Alexiu, preşedinte Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov
Medicul de familie a explicat că nu toată lumea care face puțină febră trebuie să fie testată e coronavirus, pe de altă parte la teste nu ajung doar pacienții simptomatici:
„Nu testăm pe oricine vrea și nu-i trimitem să se testeze pe toți. Dar nu trebuie să fi simptomatic ca să te testezi. Să vedem definiția de caz: care sunt simptomele legate de legătura epidemiologică. Se testează și pacienții fără simptome, dar cu condiția să fie contacți cu cei care aun fost testați pozitiv. Cei șase raportați de România, primul a fost asimptomatic până la vindecarea declarată”, spune Alexiu.
Nu putem avea un vaccin decât peste 1 an
Dacă vorbim de pandemie, vorbim de un anumit număr de cazuri. La momentul de față avem peste 95 de mii de cazuri confirmate, pe mai multe continente.
„Nu trebuie să luăm în calcul doar felul în care se extinde, e foarte important să vorbim despre contagiozitatea acestei boli care este mai slabă decât a varicelei, este aproximativ la nivelul gripei. Avem date certe la momentul actual. Cele care apar în presă sunt oarecum incomplete. Nu e suficient să spui că avem 95 de mii de cazuri. Trebuie să completăm cu informația că sunt 53.000 de vindecări complete. La început se raportau cam o cincime de vindecări, acum am trecut de 50%. Suntem mult mai bine acum”, a explicat Sandra Alexiu la Gândul LIVE.
Vestea mai puțin bună este că mai devreme de minim 1 an nu vom avea un vaccin care să poată fi folosit în cazul noului coronavirus. În ultimele zile, în China, la pacienții cu pneumonii severe s-a dovedit util un medicament utilizat pentru malarie, a mai spus șefa medicilor de familie din București și Ilfov.