EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. Virgil Musta, medic primar de boli infecțioase, despre pacienții vindecați la Timișoara: Nu facem nicio minune. Am adoptat o schemă folosită și în alte țări – VIDEO

Publicat: 16 03. 2020, 11:58
Actualizat: 16 03. 2020, 15:38

This browser does not support the video element.

Virgil Musta, medic primar de boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre modul în care au fost tratați cei 8 pacienți vindecați la Timișoara, dar și despre care este cea mai bună metodă de a preveni răspândirea coronavirusului. 

Cum au fost tratați 8 pacienți (din cei 9 vindecați) la Timișoara

„Nu facem nicio minune. Domnul profesor Streinu Cercel, coordonatorul activității de boli infecțioase, ne-a recomandat o schemă folosită și în alte țări, pe care noi am adoptat-o. Am avut pacienți tineri, cu simptomatologie minimă, care au prezentat rezultate negative. În momentul în care au scos două probe negative consecutiv, le-am făcut externarea.

La cei 8 pacienți totul a evoluat foarte bine. Nu au mai prezentat simptome, s-au negativat în foarte scurt timp. Există posibilitatea ca virusul să ajungă în plămâni, unde simptomatologia e severă. Nu am avut o asemenea situație, dar le-am recomandat pacienților să se izoleze totuși la domiciliu”, a declarat Virgil Musta, medic primar de boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara la GÂNDUL LIVE.

Cea mai eficientă metodă de a lupta împotriva epidemiei de coronavirus

De asemenea, acesta a vorbit și despre metoda cea mai eficientă de a lupta cu epidemia de coronavirus.

„Singura metodă eficientă de a lupta contra epidemiei este respectarea regulilor și propria noastră conștiință. Nu există tratament miraculos. Trebuie să oprim lanțul epidemiologic pe cale aeriană și cale fecală-orală.

Criteriul cel mai clar este să nu iei contact direct cu o persoană bolnavă de Covid-19. Autoizolarea nu înseamnă să stai acasă, ci să stai izolat în casă, să nu iei contact cu alte contacte. Să ai un mod foarte grijuliu de a comunica cu ceilalți. În momentul de față, avem suficiente locuri pentru cei pe care îi depistăm. Vom gândi altfel modul de internare, dacă este cazul.

Putem trata nu neapărat în spital, ci în acele zone. Depinde de educație fiecăruia. Dacă avem o populație care ascultă, avem o certitudine, dacă nu… nu știu. Izolarea la domiciliu reprezintă o autoizolare fără a lua contact cu altcineva la domiciliu. Fără prieteni, fără apropiați în arealul camerei tale”, a explicat medicul Virgil Musta.

„Clorul este cel mai bun. Dacă nu avem clor, folosim spirtul, dar nu e atât de eficient ca și clorul”, a explicat acesta la GÂNDUL LIVE referitor la cea mai bună metodă de dezinfectare a suprafețelor.

Președintele Klaus Iohannnis a declarat că începând din 16 martie 2020 România intră în stare de urgență.

La momentul transmiterii acestei știri, în România sunt 158 de cazuri de coronavirus, au anunțat, luni dimineața, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică. Între acestea, 19 cazuri sunt noi.