Prima pagină » Gândul Live! » EXCLUSIV | Jurnalistul Dan Bucura la Gândul Live, despre experiența pe aeroportul Henri Coandă, după întoarcerea din Italia: „Marea mea problemă e modul ticălos în care autoritățile statului român ne-au tratat”  

EXCLUSIV | Jurnalistul Dan Bucura la Gândul Live, despre experiența pe aeroportul Henri Coandă, după întoarcerea din Italia: „Marea mea problemă e modul ticălos în care autoritățile statului român ne-au tratat”  

Jurnalistul Dan Bucura, întors duminică din Italia, a declarat la Gândul Live că pasagerii care au aterizat pe aeroportul Henri Coandă au completat formulare, fără să existe examinări din partea unor persoane din domeniul medical.

Jurnalistul Dan Bucura a declarat, prin intermediul unei intervenții telefonice la Gândul Live, că duminică mai mult de 200 de pasageri veniți din Italia au completat un formular și au fost lăsați să plece acasă.

Jurnalistul a povestit că a stat într-o zonă neafectată a Italiei, dar a luat avionul din aeroportul din Bergamo, localitate în care a murit o persoană din cazua coronavirusului. Dan Bucura a menționat că înainte de a decola din Bergamo auzise că autoritățile române sunt pregătiți să-i primească, dar realitatea a fost cu totul alta.

„Marea mea problemă este legată de modul ticălos în care autoritățile statului român ne-au tratat. De dimineață am azuit toate autoritățile asigurându-ne că România e pregătită și că va fi o carantină ca la carte. Ceea ce am trăit când am aterizat pe aeroprotul Henri Coandă a fost altceva”, a declarat Dan Bucura.

Jurnalistul credea că, pentru că a luat avionul din nordul Italiei spre aeroportul Henri Coandă, va fi investigat medical, dar nu a fost așa:

„Ne-am trezit într-un holișor un pic mai mic decât sufrageria mea de acasă”

„Am coborât fără nicio problemă, cu autobuzul de la scara avionului, am urcat scările rulante și ne-am trezit într-un holișor un pic mai mic decât sufrageria mea de acasă în care ăștia peste 200 de pasageri trebuia să completăm o hârtie, un formular. Nu a existat niciun medic, asistentă, sau personal din domeniul medical. Singurele persoane cu care am intrat în contact au fost polițiștii de frontieră, de altfel, drăguți, amabili, dar dacă îmi spune cineva că un polițist de frontieră are pregătire medicală să-mi spună dacă am sau nu coronavirus…”

Jurnalistul a povestit că aproximativ 40 de minute pasagerii au fost nevoiți să stea într-o încăpere înghesuită: „Eram 200 și ceva de oameni, unii tușeau, alții strănutau, am stat nas în nas”, a declarat jurnalistul.

Cât despre întrebările existene în formular, jurnalistul a menționat că nu puteau să prevină extinderea coronavirusului, dacă cineva era cu adevărat infectat:

„Un formular cu întrebări ridicole: dacă am intrat în ultimele 14 zile în contact cu o persoană infectattă cu coronavirus. Aveam abilitate să spun așa ceva? Nu ne-a dat nimeni un sfat. L-am auzit pe Steriu-Cercel spunând că românii veniți din Italia vor fi carantinați la domiciliu. Mie nu mi-a zis nimeni nimic”, a declarat la Gândul Live jurnalistul Dan Bucura.

Românii care se întorc în țară din cele 11 localități contaminate din Veneto, Lombardia și alte regiuni italiene unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus, vor sta în carantină 14 zile, anunță Ministerul Sănătății.

Până acum, autoritățile italiene nu au anunțat români care să aibă noul coronavirus, precizează Ministerul Sănătății.

„În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări. Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, se arată într-un comunicat.