EXCLUSIV | Medicul Marius Geantă la Gândul Live: Când am putea avea un tratament pentru coronavirus: Sunt aproximativ 80 de studii clinice care pot duce la descoperirea unui remediu
This browser does not support the video element.
Medicul Marius Geantă a vorbit la Gândul Live despre emidemia de coronavirus, menționând că, potrivit declarațiilor cercetătorilor se estimează un timp de 1 an și jumătate pentru descoperirea unui tratament împotriva noului coronavirus.
Medicul a explicat că în prezent există 80 de studii clinice care ar putea duce la descoperirea unui tratament și a făcut o comparație între gripa sezonieră, rujeola și infecția cu noul coronavirus:
„Diferența între ele( n.r. coronavirus, rujeolă, gripă) este că noi vorbim despre noul coronavirus despre care nu știm multe lucruri. Nu știm cum se tratează. Sunt cam 80 de studii clinice care ar putea duce la descoperirea unui medicament. Până de curând nu am știut nici cum se transmite. Nu avem un vaccin. Sunt foarte multe incertitudini. Privind concrete se recuperează un număr mare de persoane”, a declarat medicul.
Medicul Marius Geantă atrage atenția cu privire la faptul că mortalitatea cauzată de coronavirus e din punct de vedere numeric sub mortalitatea cauzată de gripa sezonieră, iar persoanele care mor din cauza coronavirusului sunt de regulă perosoane în vârstă, care au și alte patologii:
„Mortalitatea e sub mortalitatea infecției gripale sezoniere. Sunt afectate persoanele în vârstă și cu alte patologii, deci dacă ne uităm la datele obiective, noile tehnologii ne-au dus în situația de a avea un număr important de studii clinice și cu perspectiva de a avea un medicament aprobat mult mai repede, cumparativ cu epidemia de SARS din 2007. Sunt declarații care spun că într-un an și jumătate cel mult am putea să avem un tratament.”, a precizat pentru Gândul Live dr. Marius Geantă.
Numărul cazurilor de coronavirus din China a scăzut
Medicul a vorbit și despre trendul scăderii numărului cazurilor de coronavirus din China. Dr. Marius Geantă susține că situația actuală a Italiei este asemănătoare cu cea a Chinei din luna decembrie.
„Scăderea numărului de cazuri din China e o veste bună. E efectul direct al măsurilor pe care Guvernul chinez le-a luat de la început. S-au mobilizat foarte repede, s-a văzut cât de repede s-au mișcat pentru a pune la dispoziție acel spital de campanie cu camere, cu presiune negativă. Măsurile de limitare a transmiterii virusului în China pare că dau rezultate. E de văzut dacă acest trend se va menține în China. Italia se află în situația în care era China în decembrie”, a declarat medicul Marius Geantă.
Medicul a menționat că epidemia de coronavirus din Italia are loc în contextul liberei circulații a persoanelor:
„În China populația se supune foarte repede. În Italia se face comparația cu SARS 2007. În 2007 în contextul din UE, un număr important de țări au avut acces în spațiul Schengen. Atunci noi nu aveam libera circulație a persoanelor. Intervențiile din prezent vin într-un alt context de mișcare a oamenilor, a business-urilor”, a declarat medicul Marius Geantă.