Prima pagină » Gândul Live! » EXCLUSIV Raluca Zoițanu, despre deficitul medicilor de familie: „Suntem țara cu cea mai mică alocare a banilor pentru sănătate din Europa”

EXCLUSIV Raluca Zoițanu, despre deficitul medicilor de familie: „Suntem țara cu cea mai mică alocare a banilor pentru sănătate din Europa”

Președintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie Raluca Zoițanu a vorbit la Gândul Live despre deficitul medicilor de familie. Peste 300 de comune din România nu au niciun medic de familie, iar o soluție rapidă a acestei crize ar fi finanțarea mai mare, susține Președintele Federației, menționând că ar fi nevoie de 4 miliarde din buget, comparativ cu 2,8 miliarde, suma care se alocă în prezent acestei ramuri a sistemului de sănătate.

Raluca Zoițanu a vorbit despre problemele medicilor de familie. În primul rând, potrivit legii din România este alocat un medic la 1800 de pacienți, iar acesta, pe lângă relația cu pacienții, este nevoit să se ocupe și de problemele birocratice pentru că rare sunt situațiile în care există și asistente sau secretare:

„În România avem un medic cu o asistentă, de cele mai multe ori cu jumătate de normă, sau cu un sfert de normă pentru că nu o putem plăti”, a declarat Președintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie.

De asemenea, o altă problemă este că medicii nu pot accepta o repartizare într-o zonă îndepărtată, cu probleme de infrastructură sau o climă anostă, cum este cazul unor comune din Pitești sau Buzău.

Cea mai importantă problemă a medicilor este finanțarea redusă  venită din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Raluca Zoițanu a menționat că în România pentru sănătate se alocă un procent de 4% din PIB:

„Suntem țara cu cea mai mică alocare a banilor pentru sănătate din Europa”, a declarat Zoițanu.

Cum facem să rezolvăm problema deficitului de medici?

„Prima soluție e finanțarea. Dacă am primi atâția bani cât am avea nevoie. Asta înseamnă 4 miliarde, nu 2,8 miliarde cât primim în prezent, lucrurile ar începe să se miște. Soluția mai de lungă durată care necesită timp este o strategie. Noi avem o strategie de dezvoltare a asistenței medicale primare creată acum 8 ani care ar fi trebuit până în 2020 să fie implementată”, a declarat Raluca Zoițanu la Gândul Live.

România nu este singura țară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie, susține Federația Patronatelor Medicilor de Familie, însă alte țări europene au acționat și continuă să acționeze pentru a remedia această situație.

„O serie de recomandări ale Comisiei Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, precum și rapoarte rezultate în urma asistenței tehnice furnizate de Banca Mondială și OMS sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervențiile necesare imediat. Strategia pentru medicina de familie și planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acțiuni concrete pentru remedierea situației”, a anunțat Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.